У ”Локалним путевима” фали руковалаца тешких машина / фото: Б.Је.
09/08/2021 u 07:20 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мајстори и возачи у Пљевљима најтраженији кадрови

Овај проблем је стар више деценија и увијек су финансијски јача предузећа "отимала" најбоље раднике, каже Радоман Гогић, некадашњи предсједник општине и директор предузећа "Превоз Пљевља"

Да невоље са добро обученом и за рад спремном радном снагом имају и даље пљеваљска предузећа чији је оснивач локална управа, могло се видјети и током протекле двије године. Наиме, услед лошијих плата него у појединим енергетским и грађевинским предузећима, висококвалификовани мајстори и возачи напуштају локална предузећа и иду тамо гдје су зараде веће. Прије двије године, када се полако и сигурно гасило локално предузеће Агенција за стамбено -пословни фонд, у локалној управи, али и у управи предузећа нијесу предузимали ваљаније кораке да спасу предузеће, првенствено што су из њега отишли најбољи мајстори за рад на кровним површинама и фасадама. Притом, са платама које су тада добијали запослени у овом предузећу, квалитетни мајстори се нијесу могли придобити да дођу и заснују радни однос. Сличних примјера има и у другим локалним предузећима гдје су успјешни и оспособљени мајстори и возачи најчешће најтраженији кадрови.

– Ових дана имамо велики проблем јер су нам два веома способна возача на боловању. Људи су сасвим оправдано одсутни а ми немамо могућности да их на прави начин замијенимо – каже извршни директор предузећа "Локални путеви" Драган Јововић и појашњава да на тржишту рада нема тако оспособљених радника. Он каже да добро оспособљени возачи или радници који управљају грађевинским машинама посао траже тамо гдје су веће зараде.

– Наши радници и поред чињенице да су веома успјешни и способни примају плату у износу до 400 еура, а у Руднику угља или неком другом предузећу зараде су далеко веће – истиче Јововић.

Да радници из локалних предузећа често одлазе за бољим зарадама у веће и јаче компаније и да практично одлазе најбољи и најуспјешнији, као и да се управе предузећа муче како да заврше послове без истих, потврђено нам је и у пљеваљском повјереништу Савеза синдиката.

– Локална предузећа услед дугова по основу пореза и доприноса и потписаних репрограма са Управом прихода о уредном плаћању дуга, нијесу у могућности да на неки начин дају одређене награде и стимуланс оним радницима услед чије стручности зависи цјелокупан рад. У таквим околностима чим се неком висококвалификованом укаже прилика он одлази у неко боље предузеће. Једноставно, фали висококвалификованих радника – каже предсједник синдикалног повјереништва Ратко Пејовић.

Способнима отворена врата у Руднику, Термоелектрани ...

У протеклом периоду многи способни и висококвалитетни радници, уколико нијесу покренули сопствени бизнис, тражили су посао у локалним предузећима. Ти кадрови се нијесу могли запошљавати, или су то ријетко чинили у Руднику угља, ЦЕДИС-у, Термоелектрани, јер је тамо ишло запослење преко ДПС-а, гдје се више цијенила подобност него способност. Притом је свима познато да способни кадрови држе до својих ставова, како у послу тако и у политичким ставовима, па су њима додатно врата затворена у недемократским системима какав је био успостављен од стране бивше власти. Међутим, након политичких промјена које су се десиле прошле године, многим добро обученим радницима врата се отварају у Руднику угља, Термоелектрани, ЦЕДИС- у, гдје је просјек плата од 750 до 920 еура. У таквим околностима локална предузећа и многа мала приватна предузећа, наћи ће се у још тежој позицији.

Некадашњи предсједник пљеваљске општине и директор предузећа "Превоз Пљевља" Радоман Гогић каже да је овај проблем стар више деценија. Он наводи да су увијек финансијски јача предузећа "отимала" најбоље раднике.

– У претходним деценијама нијесу Рудник угља, Термоелектрана, као и КИД "Велимир Јакић" (док је успјешно пословао), отимали најбоље возаче и мајсторе, већ и најбоље високошколце. Многи високошколци из некадашњег "Превоза" су постали касније директори предузећа. Међутим, заиста добри мајстори и возачи су увијек имали прилику да промијене радно мјесто и да добију боље – каже Гогић и поручује да послодавци морају више средстава да издвајају како би дошли до боље оспособљених радника и свих других кадрова.

– Чињеница је да је у Пљевљима све мање добро оспособљених мајстора и возача. Само сталним школовањем и оспособљавањем могу се имати висококвалификовани кадрови – каже Гогић и подвлачи да школовање мора да прати и мајсторско искуство.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 11:12