/ - PHOTO BY MIKA BAUMEISTER ON UNSPLASH
08/12/2021 u 09:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мартиновић: У Црној Гори се сумња на два случаја заразе омикрон сојем

Према његовим ријечима, Национално савјетодавно тијело за имунизацију (НИТАГ) ће до краја године имати сједницу на којој ће се разматрати могућност увођења вакцинације дјеце од пет до 11 година

У Црној Гори се сумња на два случаја заразе омикрон сојем коронавируса, казао је епидемиолог Института за јавно здравље, Адис Мартиновић.

-У питању су директни контакти из међународног саобраћаја. Испитивања су у току да ли су њихови чланови породице заражени-казао је Мартиновић и додао да су код ових особа симптоми заразе благи.

Мартиновић је за TV Viјesti рекао да постоји могућност да омикрон због својих мутација негативно утиче на даљи ток пандемије, али да без детаљних студија то нико не може предвидјети.

-Али захваљујући мутацијама током пандемије забиљежено је да већина мутација доводи до слабљења вируса. Како се организам бори, бори се и вирус па долази до мутација. Захваљујући имуном одговору долази и до слабљења клиничке слике-појаснио је Мартиновић.

Казао је да постоје недоумице и нејасноће око омикрон соја.

-Он има једну секвенцу коју је преузео од вируса који изазива обичну прехладу. То може значити да смо заштићенији јер имамо вид имунитета на вирус који изазива прехладу. Али је и даље непознато колико ће се вирус ширити и колико смо имуни на њега, као и каква је клиничка слика од њега. Надам се да ће научне студије за недјељу, двије дати све одговоре- рекао је Мартиновић.

Према његовим ријечима, Национално савјетодавно тијело за имунизацију (НИТАГ) ће до краја године имати сједницу на којој ће се разматрати могућност увођења вакцинације дјеце од пет до 11 година.

Компанија Фајзер, како је појаснио, почео је да ради на преформулисању вакцина и очекује се да ће кроз 15-ак дана утврдити да ли постојеће вакцине пружају заштиту против новог соја.

Мартиновић је рекао да је у Црној Гори доминантан “делта”, као и да није потврђен ниједан случај “делта плус” соја.

Навео је и да у посљедњих 14 дана постоји пад у броју новоинфицираних од 40,3 одсто, док је пад у броју преминулих 13 одсто.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:55