Kampanja protiv prosjačenja / - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć
16/10/2024 u 15:59 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Mićunović: Djeca sa primorja i sjevera države prosjače po nikšićkim ulicama

U organizaciji nikšićkog Defendologija centra za djecu i porodicu organizovana je kampanja „Djetinjstvo bez prosjačenja“, koja je podržana od njihovog stalnog donatora Seve the Children iz Sarajeva.

Psiholog u Defendologija centru za djecu i porodicu  Vasilije Mićunović ističe da je povod današnjeg okupljanja Dječija nedjelja i mjesec oktobar posvećen njima i Dan mentalnog zdravlja.

- Cilj današnje kampanje je djetinjstvo bez prosjačenja. Sa nama su naši drugari korisnici našeg Centra, koji su osviješćeni i svjesni koliko je prosjaćenje štetno, po njihovo mentalno zdravlje i po njihov socijalni kontekst. Oni su danas okupljeni zajedno sa nama, kako bismo stavili akcenat na jednu jako važnu temu sa kojom se Defendologija centar bori već dugi niz godina. Ova borba nije laka, ali vjerujem da ćemo upornim  radom vidjeti vidljive i značajne pomake, koji će na kraju rezultirati nekom vrstom pobjede - rekao je Mićunović, koji je dodao da Centar trenutno ima 220 korisnika i da su zadovoljni saradnjim sa institucijama, posebno sa Opštinom Nikšić.

image

Vasilije Mićunović

- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć

- Broj djece koji prosjače na nikšićkim ulicama stalno varira, jer smo u saznanju da se pojavljuju djeca iz drugih gradova. Gotovo sviki dan evidentiramo novih dvoje-troje djece koja prosjače. Uglovnom se radi od djeci sa Crnogorskog primorja i sjevera države. Ovo je način da izađemo javno i da ljudima promijenimo svijest i način razmišljanja i da vide koliko je štetno prosjačenje. Kad sa dohvatimo novčanika i novac dajemo djeci koja prose on nažalost ne završi u prave ruke. Poruka svima je, da se novac ne daje - istakao je Mićunović.

Savjetnik predsjednika Opštine Nikšić Vojin Striković rekao je da lokalna samouprava podržava rad Defendologija centra. U prethodnom periodu, održan je sastanak i dogovorena i određena finansijska podrška.

- Predsjednik Marko Kovačević je sa svojim timom dogovorio podršku u narednom periodu kako bismo kroz definisanje određene budžetske stavke jedan dio sredstava iz Opštine Nikšić usmjerili upravo prema ovim aktivnostima koje Defendologija i organizacije poput njih rade i sprovode - istakao je Striković.

Kampanju “Djetinjstvo bez prosjačenja” podržao je predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković koji je na nikšićkom Trgu razgovarao sa korisnicima I radnicima Defendologija centra za djecu I porodicu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. oktobar 2024 15:59