Миљан Мијушковић у никшићком лапидаријуму / -ТО НК
14/01/2022 u 06:09 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мијушковић: Никшић неће бити град у који се успутно свраћа

Акценат ће бити стављен и на културно-историјске локалитете и објекте, а у претходној сезони, осим природних потенцијала, најпосјећенији су били Бедем и Саборна црква Св. Василија Острошког, истиче Миљан Мијушковић

Упркос пандемији корона вируса прошлогодишња туристичка сезона, када је у питању Никшић, оправдала је очекивања. Од јануара до октобра, подаци су које је "Дану" презентовао Миљан Мијушковић из Општине Никшић, број остварених ноћења на подручју града под Требјесом био је приближно 10.000. Највише ноћења остварено је у августу, док је највише туриста процентуално долазило из региона.

– До пандемије корона вируса број посјета туриста и остварених ноћења, када је Никшић у питању, био је у константном порасту. Тако смо 2019. године забиљежили рекордне посјете и када су у питању обиласци града и туристичка вођења. Током претходне године, туризам у цијелом свијету био је малтене блокиран и на кољенима, што није запамћено откад се врше статистичка мјерења у туризму. Цјелокупна ситутуација се неминово одразила и на нашу општину, али, захваљујући новој управи и на државном и локалном нивоу, пронађена рјешења су донијела резултате, тако да је прошлогодишња сезона оправдала очекивања и пројектоване циљеве – истакао је Мијушковић.

Наредног мјесеца Зимски(ски) маратон

Миљан Мијушковић каже да су опредијелили средства за организовање "Зимског (ски) маратона", који би требао да се одржи наредног мјесеца.

– Потписан је уговор са НВО "Љубитељи природе", гдје смо одредили средства за организовање другог по реду "Зимског (ски) маратона" који ће бити одржан у фебруару на нашем Ски центру Вучје. Ова манифестација окупља велики број љубитеља скијања, бординга и учесника ходања на крпљама, како професионалаца, тако и аматера – најавио је Мијушковић.

У Ски центру, истакао је он, побољшана је инфраструктура, понуда и услуга као и у сеоским домаћинствима.

– Нови садржаји у домену иновативних активности и уживање на снијегу за све узрасте, и планирани интересантни и забавни садржаји уливају наду да ће се одлични резултати љетне сезоне остварити и у зимској – каже Мијушковић.

Општина и њена Туристичка организација већ се припремају за овогодишњу сезону. Мијушковић каже да ће кренути са интензивнијом промоцијом природних потенцијала општине, смјештајних капацитета, гдје су цијене повољније у односу на југ и сјевер, и гастро понуде, а све у циљу да Никшић више не буде град у који се само "успутно свраћа". Акценат ће бити стављен и на културно-историјске локалитете и објекте, а Мијушковић истиче да су у претходној сезони, осим природних потенцијала, најпосјећенији били Бедем и Саборна црква Светог Василија Острошког. У овој години, навео је он, очекују завршетак реконструкције Дворца краља Николе са завичајним музејом и галеријом, завршен је пројекат уређења простора око дворца који обухвата Лапидаријум, Центар за културу, а планирана је и изградња новог Каменог града и других инфраструктурних објеката који ће допринијети разноврсности туристичке понуде.

– У плану за ову годину имамо и реконструкцију главне градске тврђаве – Бедема, као и да организујемо и подржимо већ постојеће фестивале, бројне спортске, културно–умјетничке али и вјерске манифестације које ће засигурно допринијети већој валоризацији туристичке посјете у Никшићу – најављује Мијушковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:34