Зоран Миљанић / фото: РТЦГ
26/12/2021 u 15:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Миљанић: Избор ТС биће наjважниjа одлука парламентарне већине

Он jе навео да очекуjе да ће промjене коjе су наjављене омогућити да се риjеше ти и броjни други случаjеви везани за корупциjу на наjвишем нивоу

Наjављени избор Тужилачког савjета (ТС) биће jедна од наjважниjих, ако не и наjважниjа одлука парламентарне већине, оциjенио jе генерални секретар Грађанског савеза Цивис, Зоран Миљанић, преноси Мина..

Он jе казао да ЦИВИС поздравља наjаву предсjедника Скупштине Алексе Бечића и осталих представника парламентарне већине да ће до краjа године бити комплетиран ТС.

- Владаjуће странке о томе су разговарале и очигледно jе да jе постигнут компромис. Избор ТС jедна jе од наjважниjих, ако не и наjважниjа одлука парламентарне већине - казао jе Миљанић агенциjи МИНА.

У Цивису сматраjу да jе ТС требало и раниjе да буде комплетиран, на шта су, према риjечима Миљанића, више пута указивали.

- Али циjенимо да ни сада ниjе касно да се крене у таj посао, коjи jе први корак ка ослобађању заробљених институциjа од коjих су неке недопустиво дуго у вд стању - рекао jе Миљанић.

Он jе оциjенио да ефикасна држава подразумиjева ефикасност и самосталност све три гране власти, а да су у Црноj Гори до сада на руководећим позициjама у тужилаштвима били поjединци чиjе су одлуке наjвише зависиле од воље политичара.

- Било jе важниjе кога jе требало процесуирати него да ли jе прекршен закон. Заробљена тужилаштва често су обесмишљавала рад Управе полициjе, о чему свjедочи низ апсурдних одлука послиjе ефикасних полициjских акциjа - казао jе Миљанић.

Он сматра да ће слободне институциjе значити и повећање њихове ефикасности, а конституисање ТС омогућиће да се изабере Врховни државни тужилац и да се обаве неопходне кадровске промjене у осталим тужилаштвима, почев од Специjалног па надаље.

- Да смо имали слободна и ефикасна тужилаштва не би било недодирљивих поjединаца и не би у фиокама годинама или децениjама били заробљени предмети високе корупциjе, као што су „Лименка“, „Телеком“ или „Камп Златица“", рекао jе Миљанић.

Он jе навео да очекуjе да ће промjене коjе су наjављене омогућити да се риjеше ти и броjни други случаjеви везани за корупциjу на наjвишем нивоу.

- Сматрам да и сада у тужилаштвима имамо доста некорумпираних професионалца, коjи ће дати допринос ефикасном раду и афирмациjи права и правде на коjу предуго чекамо - закључио jе Миљанић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 04:08