Ministar ekologije u posjeti Nikšiću / - ŽELJKO ŠAPURIć
12/09/2024 u 15:45 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ministar ekologije u posjeti Nikšiću: Grit se izmješta, blokade tunela Budoš se prekidaju

Mještani nikšićkih naselja Straševina i Kličevo danas, poslije sastanka u zgradi SO Nikšić, odlučili su da do 23. septembra neće blokirat magistralni put Nikšić – Podgorica.

To su odlučili poslije sastanka sa ministrom ekologije, održivog razvoja sjevera Damjanom Ćulafićem, predsjednikom Skuopštine Opštine Nikšić Nemanjom Vukovićem i direktorom Agencije za zaštitu životne sredine Milanom Gazdićem

Ministar ekologije, održivog razvoja sjevera Damjan Ćulafić je istakao da je zaintersovan za ekološku sliku Nikšića, time i Crne Gore i smatra da kao čovjek, ministar i političar treba da danas i u nekim prestojećim danima da budem sa ovim ljudima.

-Opšti zaključak današnjeg sastanka je da se moraju poštovati sve zakonske procedure i da u tom dijelu ne treba opterećivati državne službe koje rade svoj posao, niti opterećivati lice kojem je naloženo dobrovoljno izvršenje sve dok traje postupak  izvršenja. Ukoliko se to ne desi mi smo se na današnjem sastanku usaglasili da Opština Nikšić da svoj maksimum u smislu faktičkog uklanjanja grita i da uloži veliki napor u pronalaženju nove lokacije. Ukoliko se ne pronađje novo odlagalište otpada onda se mora dislocirati iz Nikšića na možda legalnoj deponiji u Podgorici ili će to biti neko privremeno odlagalište koje uspunjava uslove. Posle toga o ovom problemu ćemo u hodu razgovarati i odlučiti. Sve bi se ovo uradilo uz maksimalnu podršku Ministarstva ekologije, čak i finansijsku – rekao je ministar Ćulafić.

Naglasio je da je ekološka slika Crne Gore krucijalna tema kojom svi treba da se bavimo.

- Poslije sastanka idem da obiđem lokaciju gdje je neporopisno odložen grit, a što se tiče neke nove lokacije nikakve odluke Ministarstvo ekologije neće donositi bez saradnje lokalne uprave - zaključio je Ćulafić.

Nikšić: Budoš ponovo blokiran, mještani zakazali sastanak sa ministrom Ćulafićem

Predsjednik Skupštine Opštine Nikšić Nemanja Vuković  na početku obraćanja novinarima zahvalio se ministru Ćulafiću na njegovom odazivanju  na ovom sastanku jer je on takvo obećanje dao mještanima Straševine i Kličeva.

- Opština Nikšić nije nadležna za ovaj problem, ali svaki problem građanja je i naš problem. Upravo iz toga razloga mi smo brzo reagovali i uključili se u najvećoj mogućoj mjeri. Danas smo donijeli zaključak za mene izuzetni značajan, da ispoštujemo rok za dobrovoljno izvršenje, nakon toga, Opština uz podršku i partnerstvu Ministarstva ekologije i održivog razvoja sjevera ukoloni otpad iz Nikšića. Mi smo u potpunosti podržali stav mještana da se otpad ukloni iz Nikšića jer već postoje lokacije koje će se uzeti u razmatranje. Zahvalan sam svojim komšijama i sugrađanima na njihpvoj volji da se problem riješi na najbolji mogući način. Mi ćemo dozvoliti prostor za dobrovoljno izvršenje, a nakon toka mi ćemo sa Ministarsvom vidjeti koji su to mehanizmi da se nađe način i lokacija na kojoj će otpad biti izmješten. Nakon toga pokrećemo sve pravne procedure kako bi se naplati sredstva koja su uložena za uklanjanje otpada. Ovaj sastanak je samo jedna odskočna daska za sve ono što želimo da zajednički uradimo i riješimo problem na korist svih građana – rekao je Vuković.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić ističe da su oni prvi izašli na teren i izvršili uzorkovanje

- Postoji izričita zakonska regulativa kako se dolazi do dozvola. Sve navode opet ćemo provjeriti. Agencija za zaštitu životne sredine nije dala novo rješenje da neopasnom otpadu prestaje status i da prelazi u neotpad, zbog toga što smo pronašli manjkavosti u zahtjevu konmpanije MM Sistem. Oni su ispunili sve uslove, ali nijesu imali dozvole od svih vlasnika parcela, odnosno zahtjev da ovaj materijal bude građevinski. Vlasnik otpada nije imao sve uslove i mi smo prekinuli dozvolu, a najviše što nije imao dozvolu Željezničke infrastrukture – rekao je Gazdić

U četvrtak sastanak o gritu sa Ćulafićem

Predstavnik mještana Nikola Perović, koji je prisustvova sastanku sa ministrom Ćulafićem i predstavnicima Opštine, ističe da je zaključeno da se sačeka dobrovoljno izvršenje rešenja, koje je donio postupajući inspektor.

- Dogovoreno je ukoliko ne dođe do izvršenja rešenja o uklanjanju grita, da će Opština Nikšić uz pomoć resornog Ministarstva riješiti ovaj problem  i da će naš grad biti čistiji za 18. septembar, Dan opštine. Ukoliko do 23 septembra ne dođe do faktičkog uklanjanja grita mi nastavljamo sa protestima. Nadam se grit neće povnovo biti deponovan na teritorriji Opštine Nikšić – rekao je Perović i dodao da je zadovoljan sa sastankom i za sada neće protestovati, blokirati put u maltletirati putnike.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 20:38