Bernd Burwitz sa Natašom Međedović / - OSCE
24/07/2024 u 13:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Misija OEBS-a u Crnoj Gori podržala NVO u Nikšiću u jačanju radne terapije za žene

U sklopu posvećenosti borbi protiv rodno zasnovanog nasilja i osnaživanju žena koje su pretrpjele nasilje, Misija OEBS-a u Crnoj Gori je 24. jula obezbijedila staklenik za NVO SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić.

- Žene koje su proživjele nasilje sada će imati priliku da uzgajaju razne vrste biljaka – od mikrobilja i povrća, do ukrasnog cvijeća. Ovo iskustvo ne samo da će im omogućiti sticanje praktičnih baštovanskih znanja i vještina, već će im poslužiti i kao važan put za lični rast, izlječenje i izgradnju samopouzdanja. Značajno je i da će staklenik omogućiti kultivaciju biljaka tokom cijele godine, obezbjeđujući da žene ubiraju plodove svog rada bez obzira na spoljne vremenske uslove - istakli su iz OEBS-a.

Tokom posjete NVO SOS Telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić, menadžer Programa za demokratizaciju u Misiji Bernd Burwitz pohvalio je neumorne napore NVO u pružanju podrške ženama koje su pretrpjele nasilje.

- Ovaj staklenik je mjesto gdje žene koje su iskusile nasilje mogu da gaje ne samo biljke, već i nadu i otpornost. Zaista smo počastvovani da doprinesemo tako značajnom i transformativnom cilju - kazao je Burwitz.

Izvršna direktorka NVO SOS Telefon za žene i djecu žrtve nasilja – Nikšić Nataša Međedović kazala je da su zahvalni Misiji na ovoj značajnoj podršci.

- Staklenik neće samo obezbijediti svježe proizvode za nas, već će služiti i kao prostor za liječenje žena koje su doživjele nasilje. Baštovanstvo ima dokazane prednosti za mentalno zdravlje i radujemo se što ćemo ga integrisati u naše programe podrške - kazala je Međedović.

Tokom 2023. godine, Misija je ovoj nevladinoj organizaciji obezbijedila opremu i materijal za uzgoj mikrobilja, kao i Priručnik za kultivaciju mikrobilja, razvijajući na taj način radnu terapiju za žene koje su preživjele rodno zasnovano nasilje. Obezbijeđeni staklenik služiće kao dodatna podrška ženama u sticanju naprednih hortikulturnih tehnika. Nakon što savladavaju ove tehnike, mogu ih samostalno replicirati kada napuste sklonište, utirući put ka finansijskoj nezavisnosti.

Žrtve nasilje nisu sigurne u kući i na ulici, ali ni u sudnici

OEBS prepoznaje rodno zasnovano nasilje kao ozbiljnu prijetnju koja podriva bezbjednost i dobrobit kako pojedinaca, tako i zajednica. Rješavanje rodno zasnovanog nasilja je ključni sigurnosni prioritet. Da bi se borila protiv ovog pitanja, Misija OEBS-a ostaje posvećena partnerstvu sa nacionalnim institucijama i organizacijama civilnog društva. Cilj Misije je unapređenje rodne ravnopravnosti i rad na društvu koje ima nultu toleranciju prema rodno zasnovanom nasilju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. avgust 2024 07:39