Migranti nedaleko od Banjana / FOTO: Dan
08/10/2024 u 07:16 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Mještani Banjana u strahu: Migranti provaljuјu u kuće, nadležni ćute

Nakon što su mјeštani pljevaljskih sela živјeli u strahu zbog migranata, slična sutuaciјa zadesila јe i nikšićke Banjane. U posljednjih desetak dana na magistralnom putu Nikšić–Vilusi iz dana u dan mogu se sresti grupe migranata, koje iz Nikšića žele da se domognu graničnih prelaza Ilino brdo i Vraćenovići, odnosno granice sa BiH.

Kada je Miodrag Miljanić u nedјelju ušao u kuću Andrijaševića, rodnu kuću njegove majke u selu Balosave u blizini Vilusa, zatekao je užasan prizor: stvari, pokućstvo i garderoba, sve je bilo razbacano i bačeno po podu. Sve se to desilo u kući koja je od magistralnog puta Nikšić–Vilusi udaljena oko 800 metara.

– Kada je u nedјelju, oko 10 sati, grupa lovaca, mojih prijatelja, naišla pored rodne kuće moje majke u selu Balosave, o kojoj se ja brinem, primijetili su da se neko nepoznat i nezvan nalazi u kući. Odmah su me pozvali i rekli mi o čemu se radi. Malo sam se iznenadio jer sam dva dana priјe toga bio u Balosavama i sve je bilo normalno. Čim sam ušao u kuću, zatekao sam užasan prizor i odmah pozvao policiju, koji su mi kasnije saopštili da su obavijestili pograničnu policiju. Poslije sat-dva došla je ekipa za uviđaje. U kući je izvršena takva premetačina da treba dosta vremena da se sve dovede u normalno stanje. Svuda se vide opušci od cigareta i ostaci hrane koju su migranti spremali – kaže Miljanić za "Dan". Ističe da јe kuća bila prepuna opušaka od nimalo jeftinih cigareta.

image

Kuća Andrijašević

FOTO: Dan

– Našao sam kesice u kojima je bila neka nepoznata supstanca, za koju policija pretpostavlja da se radi o nekoj vrsti opojne droge. Sve ovo nedvosmisleno ukazuje da "gosti" koji su boravili u kući Andrijaševića nijesu siromašni, već prilično imućni, sa dosta novca u džepu. Svi mi kažu da je možda mnogo bolje što ih nijesam zatekao u kući, jer ko zna kako bi oni reagovali, a kako ja. Možda su i bili naoružani – ističe Miljanić.

Pljevlja: Opljačkano na stotinu kuća i obјekata, mјeštani u strahu zbog migranata

Apeluje da vlasnici kuća u Banjanima, Oputnoj Rudini i u blizini Vilusa, odnosno na putu prema granici sa BiH, ovih dana češće obilaze svoje kuće i obrate pažnju na grupice mlađih tamnoputih mladića koji se kreću ovim krajevima.

On nije zadovoljan odnosom države i policije u zaštiti građana i njihove imovine.

– Supruga je prije petnaest dana bila prisutna kada na nikšićkoj autobuskoj stanici vozač kombija nije htio da primi migrante i da ih preveze do Vilusa. Odnekud se pojavio neki drugi kombi i ukrcao sve migrante, vjerovatno da ih preveze do željene destinacije. U mojim Banjanima bolje su zaštićeni medvjedi od ljudi i njihove imovine. To su uglavnom sve staračka domaćinstva, koja sada žive u strahu od migranata, koji su možda naoružani i pod dejstvom narkotika – istakao јe Miljanić, dodaјući da se nešto mora preduzimati u cilju zaštite građana od migranata.

Neko ih navodi gdјe da se smјeste

Dobro bi bilo da vlasnici kuća iz ovih krajeva uveče ostave upaljena svjetla ili, ako su u mogućnosti, postave neke druge zaštite od provala. Prije nekoliko godina, kada je bila ekspanizja migranata kroz ove krajeve, na meti su bile samo kuće pored puta. Sada migranti provaljuju u udaljene i zabačene kuće. Kuća Andrijaševića je dobro sklonjena s puta, teško јu je naći nekome ko nije ranije dolazio, zato osnovano sumnjam da migrante neko navodi kuda mogu da se kreću i gdje da se smjeste i odmore. Čuo sam da taksisti migrante uglavnom dovoze u mjesto Maočići, na raskrsnicu prema Vilusima i Velimlju, tu ih ostavljaju i onda kud koji. Kada sam se juče vraćao za Nikšić, iznad Slanog jezera sreo sam trojicu tamnoputih lijepo obučenih mladića kako se kreću magistralom prema Nikšiću – kaže Miljanić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. oktobar 2024 07:16