Канализациони испуст у Ракоњама / -Милован Нововић
24/07/2021 u 07:50 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани бјелопољских насеља упозоравају: Фекалије слободно теку магистралом

Фекалије теку каналом поред жељезничке пруге, а са узвишења, из кућа које се налазе изнад нас у дијелу Медановића, нарочито из Опште болнице, иду дирекtно низ брдо, каже мјештанин Рајо Прелевић

Недостатак колектора, односно пречишћивача отпадних вода представља велики проблем за Бијело Поље, а доказ за то су бројни канализациони испусти који несметано течу у Лим, Љешницу, Љубовиђу.... Мјештани неколико насеља у горњем дијелу града истичу да годинама муку муче са отпадним водама које се, с времена на вријеме, слободно сливају магистралом. Зато су мјештани Доњих и Горњих Ракоња, Малог Поља и Медановића,неколико пута досад упућивали апел општинским службама, тражећи хитну интервенцију. Писали су петиције захтијевајући помоћ и кажу да ће то опет урадити јер се магистралом поред њихових кућа од смрaда не може проћи.

- Сваки путник намјерник, али и власници аутомобила и њихови сапутници, пролазећи ових дана овим дијелом магистрале, од подвожњака до скретања према двије средње школе, осјећају несносан смрад. Под хитно се затварају прозори и журно пролази.Туристи стављају маске на лице и не могу да схвате откуд толики смрад на овом дијелу пута. А нико не пита како је нама који живимо у овом дијелу града и који смо свакодневно излажени смраду који просто штипа за очи и нос и пријети заразом ширих размјера. У овим врелим љетњим данима не можемо сјести испред куће или отворити прозоре и врата. Каналом поред жељезничке пруге слободно теку фекалије, а са узвишења, из кућа које се налазе изнад нас у дијелу Медановића, нарочито из Опште болнице, фекалије иду дирекно низ брдо - прича Рајо Прелевић, мјештанин Ракоња.

Када се изгради колектор проблем ће бити ријешен

Из надлежних општинских служби кажу да нијесу они одговорни за одржавање магистралног пута и да је то у надлежности предузећа "Црнагорапут", али да они ипак по потреби ангажују комуналце из предузећа "Лим" да раде на чишћењу овог дијела магистралног пута.

- Што се тиче канализације она је у нашем стратешком плану али за то су потребна велика средства тако да је колектор тема која је актуелна. Колектор се гради, а са њим ће ови и многи други проблеми сличне природе бити елиминисани - истичу из локалне управе.

Он истиче да све његове комшије од надлежних захтијевају да се проблем под хитно ријеши.

- Тражимо да се проблем ријеши и да више не живимо у овом несносном смраду и још да страхујемо од заразе или епидемије. На овај начин овдје се више опстати не може-кажу мјештани Ракоња и истичу да се фекалије често сливају и низ магистралу, па опасност од заразе пријети и бројним учесницима у саобраћају. Проблем је изражен и у близини некадашњег АМД "Ђорђије Станић ''.

-Са оближњег брда на магистралу се несметано сливају отпадне воде и канализација ширећи несносан смрад и ометајући учеснике у саобраћају. Било је на овом дијелу пута и неколико саобраћајних удеса због клизања, која су се срећом завршила без последица. Уз све то и бројни пјешаци који пролазе магистралом имају доста проблема. Нарочито када пада киша - наводе мјештанио који живе паралелно са Мојковачком улицом, у близини Гимназије "Милоје Добрашиновић" и Средње економске школе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 07:15