Sa ranijeg protesta / foto: Željko Šapurić, Dan
28/10/2024 u 07:47 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Mještani Bogetića lokalnu vlast krive zbog groblja krava preminulih od kju groznice i štete na putevima

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Bogetići Mijajlo Škuletić pozvao јe na protest koji će se danas održati u zaseoku Vučićev do (Ljeskovi doli), počev od 10 časova, zbog zakopavanja uginulih grla zaraženih kju groznicom u tom kraјu.

On ističe da je na toj lokaciji u poslednjih sedam dana policija privodila mještane koji su pokušali da spriječe dalju devastaciju svoјih imanja.

Povod za ovo okupljanje je nezadovoljstvo mještana odlukom lokalne samouprave Nikšić i Ministarstva poljoprivrede da na teritoriji naše mjesne zajednice, u centru između naših vikendica, naprave groblje za eutanaziranu stoku. Osim toga, dodatni razlog za nezadovoljstvo je uništavanje puta, koji se odronio pod masom velikih kamiona sa utovarom od preko 12 tona – koliko je ograničenje na ovoj lokaciji. Odgovorno tvrdimo da su kamioni sa utovarom bili teški preko 20 tona. Posebno naglašavam da su ove puteve radili mještani, uglavnom iz svojih sredstava. Iako su predstavnici lokalne samouprave obećali da će sve što je oštećeno popraviti, do toga još uvijek nije došlo. Put je i dalje obrušen, pa je mještanima onemogućeno da bezbjedno i nesmetano dođu do svojih imanja, kako bi donijeli mukotrpno stečenu ljetinu – kaže Škuletić.

image

Kamioni sa usmrćenim grlima

foto: Željko Šapurić, Dan

Prije petnaestak dana pripadnici nikšićke policije su u Ljeskovim dolima priveli troje mještana koji su svojim tijelima pokušali da spriječe prolaz konvoja sa eutanaziranom stokom, da bi potom tri kamiona u pratnji vatrogasnog vozila nesmetano prošla prema mjestu gdje je bila pripremljena rupa za zakopavanje grla, na lokalitetu Jelina pećina, koja pripada MZ Bogetići. Policija je privela bračni par Danicu i Đoka Dragićevića. Privedan je i Mihailo Vujović, koji nije htio da ustane sa puta prema Ljeskovim dolima.

image

Mještani ne odustaju od protesta

foto: Željko Šapurić, Dan

(VIDEO) U Lješkovom dolu zakopane krave preminule od kju groznice, mještani tvrde da su ih otjerali s kućnog praga

Policija je priјe toga zamolila mještane da se raziđu, uz tvrdnju da će eutanazirana grla biti propisno zakopana. Mještani MZ Bogetići i Bijele Poljane to nijesu prihvatili i poručili su da neće pustiti da prođu kamioni sa zaraženom stokom.

Sve po propisima

Veterinarski inspektor Slavica Sudžum tvrdi da je zakopavanje uginulih grla u Ljeskovim dolima, na lokalitetu Jelina pećina, urađena po propisu i najstrožim kriterijumima.

– Ističem da je sve što je do sada zakopano urađeno po najstrožem propisu, čak i mnogo više. Dubina jame gdje su sahranjena grla je oko pet metara, a propis nalaže tri metra. Nasuto je preko 400 kilograma kreča, stavljen je najlon, zatim smo potrošili 4.000 litara dezinfekcionog sredstva i dobro naprskali sve kamione i mašinu koja je kopala rupu. To smo uradili uz pomoć vatrogasnog vozila, gdje smo u njegovoj cisterni stavili dezinfekciono sredstvo – rekla je Sudžum za "Dan".

Mještanima se pridružio i Rajko Vučinić, na čijoj je parceli u Ljeskovim dolima početkom septembra zakopano 45 eutanaziranih grla. On je poručio da više neće dozvoliti zakopavanje eutanaziranih grla na svoјoј parceli.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

28. oktobar 2024 07:48