Одлучни да бране оно што су им преци оставили у аманет / -Јововић
13/09/2021 u 06:40 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани Коњуха нису се препали од привођења, неће дозволити даљу сјечу шуме

Поручујемо да не дамо више ниједан педаљ, ниједну букву, јер овдје се ради о одбрани живота и права на живот, казао је Страдо Бабовић

У присуству представника Општине, представника бројних невладиних организација и гостију, мјештани поткомовских села су са протеста одржаног јуче у Коњусима од надлежних институција затражили да што хитније преиспитају концесионе уговоре које је држава склапала са концесионарима и да зауставе сваку даљу сјечу шуме на том простору. Они су уједно захтијевали да се што прије, у циљу спречавања даљег уништавања шуме, водоизворишта и путне инфраструктуре, иницира измјена закона који се тичу управљања државним ресурсима. Подсјетили су да су прије неколико дана бројни мјештани поткомовских села приведени у андријевичку Станицу полиције, поручујући да их то није обесхрабрило, већ да су послије свега још истрајнији у намјери да голим животима бране оно што су им преци оставили у аманет.

”Директор андријевичког Комуналног предузећа Миго Чукић казао је да се "природним богатствима не пита Влада него народ"

– Ми нијесмо данас овдје да бисмо једни другима пребројавали крвна зрнца и да бисмо се политички дијелили, већ да одлучно кажемо – доста је било пљачке наших природних богатстава. У томе имамо подршку од локалне управе, али немамо од Управе за шуме од које је дошло читаво ово зло. Због тога одговорне у Управи за шуме молимо да зауставе даљу сјечу шуме и тиме спријече уништавање овог краја – истакао је Свето Бабовић.

image

Подршка мјештанима стиже са свих страна

-Јововић

С њим се сагласио и Страдо Бабовић, поручујући да мјештани неће више дозволити да се ремети природа и да се изазивају еколошке и друге катастрофе.

– Ми тражимо од представника локалне управе да се одупру притисцима људи који, сједећи у топлим кабинетима и фотељама, потписују разноразне уговоре сачињене без икаквих стручних анализа. Тражимо да слушају глас народа који их је изабрао. Треба да знају каквим се ризицима излажу ови простори док се врши експлоатација шуме. Поручујемо да не дамо више ниједан педаљ, ниједну букву, јер овдје се ради о одбрани живота и права на живот – казао је он.

Шумска мафија обесмислила еколошку државу

Милорад Митровић из пљеваљске НВО "Брезница" казао је да и догађаји у Поткомовљу потврђују да постоји шумска мафија и да су погажени сви принципи који су Црну Гору препоручивали за еколошку државу.

– Из Управе за шуме годинама тврде да у Црној Гори не постоји шумска мафија, а сви грађани добро знају да постоји хоботница која има све облике организованог криминала и која је пружила своје пипке у сваки ћошак ове земље. Ми ове године славимо 30 година еколошке државе Црне Горе. Питам вас да ли ико више вјерује у ту идеју и тај развојни правац ове државе?! Термити и скакавци свих ових 30 година су до те мјере обесмислили ту идеју да данас странци причају вицеве о Црној Гори као еколошкој држави – нагласио је Митровић.

 

Директор андријевичког Комуналног предузећа Миго Чукић казао је да се "природним богатствима не пита Влада него народ".

– Поручујемо да за наша природна богатства нијесу надлежна министарства него ми, јер ми тамошње министре бирамо, али исто тако можемо и да их смијенимо. Треба сагледати интересе нас који овдје једва преживљавамо. Порука је јасна – преиспитајте накарадне уговоре о концесијама. Ово је наше, није ни Владе ни министра ни концесионара, овдје ми бранимо своје – нагласио је Чукић.

image

Са јучерашњег протеста

-Јововић

У име дрвопрерађивача из Плава говорио је Рашид Марковић, истичући да су накарадни закони и уговори иселили народ са ових простора.

– Ово је велика срамота да ми у 21. вијеку морамо доказивати да је наше нешто што је наше. Евидентно је да је шумска мафија потпомогнута свим институцијама и капацитетима државе. То је нажалост истина, јер смо ми то у Плаву увидјели на сопственом примјеру. С природним ресурсима нестаје народ са сјевера и то је државни удар. Одлазе балвани и ми с њима, што је мање балвана и нас мање има. Зато вас позивам да у што већем броју одемо пред Владу кад се буде прослављало 30 година еколошке државе и кажемо – доста је било – поручио је Марковић.

Велика пљачка

Дрвопрерађивач из Плава Един Шаркиновић казао је да због своје економске рачунице концесионари наносе огромне штете и држави и локалном становништву.

-Један камион концесионара превезе у просјеку око 40 кубика балвана. Та дрвна маса се продаје за око 4.000 еура и та сировина иде преко границе. Кад би тај један камион грађе локални дрвопрерађивачи претворили у неку углачану даску, имали би приход од око 12.000 аура, а ако би од тог дрвета урадили патос имали би 20.000 еура. Уједно би имали отпад од дрвета који се може додатно уновчити. Такође, држава би прерадом тог дрвета узела четири пута већи приход по основу ПДВ-а, у односу на оно што даје концесионар. Уз то, одређеним видом полупрераде запослио би се значајан број радника, што све заједно указује да је посриједи велика пљачка и народа и државе – навео је Шаркиновић.

На скупу је говорио и предсједник Мјесне заједнице Горње Луге Божо Ћулафић, позивајући окупљене да кроз радикализацију протеста истрају у својим захтјевима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 04:51