Управна зграда барског Водовода / фото: Д.С.
31/07/2021 u 07:20 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани насеља Маровићи и Сусташ тврде: Због уштеде струје Водовод увео рестрикције

Водоводно извориште Сусташ је пресушило. На том подручју су већином неформални прикључци, а проблем је и што топе имања преко цијелог дана, иако ми предлажемо да то буде послије 22 сата, каже Младен Ђуричић, директор Водовода

Предузеће Водовод Бар је због смањења издашности изворишта Сусташ увело први степен рестрикција у насељима Маровићи и Сусташ, која се снабдјевају водом са овог изворишта. У обавјештењу Јавног предузећа Водовод наведно је се да ће успостављање режима водоснабдјевања вршити њихови радници у тачно одређено вријеме, уз молбу да самовољно не врше отварање вентила.

Мјештани су огорчени увођењем рестрикција. Тврде да има воде, а да су без ње остала насеља да би предузеће Водовод уштедјело самим тим што не мора да пали потисне пумпе.

- Тамо гдје треба да раде пумпе вода је искључена да би у ниже крајеве ишла слободним падом. Сваки непотрошени киловат је њима зарада. Ми тврдимо да ово није добро рјешење. Овдје је велики број људи из иностранства и они сви имају базене за 30 до 40 кубика воде. Наравно да ће они напунити своје базене, а ми то не можемо јер немамо такву могућност. Управо зато тврдимо да ће крајњи ефекат бити да немамо воде 20 дана. Питање је зашто, ако се зна да Регионални водовод пролази кроз Бар за Улцињ, те се недостајуће количине воде могу преузети. Међутим, наш Водовод неће да узима воду, јер је, како често чујемо, скупа. Од директора Водовода чујемо да немају техничких могућности да воду пумпају на височије коте. Ми тврдимо да је разлог њихова уштеда потрошње струје и на тај начин смањење трошкова. Зато их и питамо јавно, ко мути воду у барском Водоводу - истичу мјештани Маровића и Сусташа.

Слиједе искључења са мреже

Према ријечима Младена Ђуричића, иако су апеловали, молили и обавјештавали да се вода за пиће не троши ненамјенски, принуђени су да забране такво трошење.

- Примјењиваћемо рестриктивне мјере према потрошачима који и даље буду пијаћом водом заливали баште, воћњаке, цвијеће, прали тротоаре, аутомобиле и слично. Организоваће се посебне екипе Водовода, које ће вршити контроле самостално и на основу пријава грађана, и у складу са одлуком о водоснабјевању преузимати мјере привремене обуставе (искључења) са мреже за неодговорне појединце- наглашава Ђуричић

Из Водовода потврђују да су увели рестрикције у Маровићима и Сусташу, те да ће за ненамјенско трошење воде морати да спроведу законом прописане мјере, јер и поред свакодневних апела грађани за њих немају слуха.

- По уговору за јул ми из Регионалног водовода узимамо 75 л/с. И преко тога ми смо преузели још 30 л/с, што значи да укупно из система Регионалног водовода долази 105 л/с. Свих шест пумпи из Црмнице су у погону 24 часа. Исто тако и пумпа на Курилу, која пумпа воду са Кајнака према Маровићима и Сусташу. Водоводно извориште Сусташ је пресушило. На том подручју су већином неформални прикључци, а посебан проблем је кад нема воде са изворишта Сусташ. Проблем је и што топе имања преко цијелог дана, иако ми предлажемо да то буде после 22 сата. Не мислимо да су мјештани Маровића и Сусташа у праву у својим тврдњама -каже директор Водовода Младен Ђуричић, истичући и да су максимално ангажовани и капацитети са Ораховог поља гдје сва пумпна постројења функционишу константно у циљу побољшања и одржања стабилног водоснабдјевања.

- Настојећи да одржимо редован систем водоснабдјевања и одговоримо изазовима услед великог броја гостију, осигурали смо и додатну количину воде из система Регионалног водовода - подвлачи Ђуричић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 18:20