/ Пси луталице у насељу Гвозденице, фото: Ж.Ш.
08/06/2021 u 06:50 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани никшићког насеља Гвозденице не могу се одбранити од паса луталица

Пси луталице ми уништавају стадо и узимају залогај из уста мојој дјеци, која не чекају ни плату, ни пензију, а ни социјалу да би била прехрањена и спремљена за школу, огорчен је Златко Николић

Насеље Гвозденице, које припада Мјесној заједници Озринићи, једно је у низу у општини које је међу најнеуређенијим. Смјештено је уз корито ријеке Грачанице, која га одваја од Кличева, нема адекватно ријешено водоснабдијевање, нити уређену путну инфраструктуру. Са свим тим мјештани и некако излазе накрај да није, како истичу у разговору за "Дан", других и много већих проблема на које већ годинама безуспјешно указују локалној управи. Дуж читаве обале ријеке Грачнице налазе се дивље депоније на којима се окупљају на десетине паса луталица.

– Нису пси луталице проблем само мени већ сваком у Гвозденицама. Уништавају баште, нападају ситну стоку и живину, а како имам овдје понајвеће стадо оваца, мени је штета и највећа и годишње у просјеку буде око 2.000 еура. Нема начина да одбраним стадо, а већ годинама буквално молим надлежне да се нешто учини – прича мјештанин Златко Николић.

image
Златко Николић, фото: Ж.Ш.

Због штете коју су му пси луталице причинили 2019. године, покренуо је судски спор против Општине који још увијек траје. Да поднесе тужбу морао је и прошле године, а исто ће урадити и ове.

– Срамота ме је да кажем колико штете имам у овој години. Зар није боље да ту јагњад коју ми покољу пси луталице дам некој сиромашној породици, и рад бих био то учинити. Пси луталице узимају залогај из уста мојој дјеци, која не чекају ни плату, ни пензију, а ни социјалу да би била прехрањена и спремљена за школу – огорчен је Николић.

Не помажу ни казне, ни ноћне патроле

Начелник Комуналне полиције Новица Миловић каже да, иако проблеми са писма луталицама нису у домену њиховог рада, помажу тако што кад их уоче обавјештавају градски азил и Удружење за заштиту животиња. Наводи да су последњих дана примијетили велики прилив нових паса, највјероватније довезених из других општина. Миловић каже да контролишу нелегално одлагање смећа, али да тешко могу да се изборе са неодговорним мјештанима.

– Са по 500 еура казнили смо девет лица, од којих је шест из Говозденица и Кличева. Због нелегалног одлагања отпада са 2.000 еура кажњен је и један привредни субјект. Увели смо и ноћне патроле, али да Комунална има 100 службеника не знам да ли би то спријечили – истиче Миловић.

 

Током јесени пси се "умире" јер на дивљим депонијама се, у периоду кланице, одлаже животињски отпад, али у свим осталим периодима године праве проблеме.

– Нема институције којој се нисам обраћао, али сви воду "наврћу" на туђу воденицу. Није рјешење ни што тужим Општину јер одштета коју добијем не може надомјестити стварну штету која ми је причињена – истиче Николић.

У насељу је око 30 малишана, па су пси луталице и за њих опасност, што је натјерало многе родитеље да их прате до школе.

– Имам двије кћерке које свакодневно пратим до моста на Грачаници, гдје је највећа депонија и гдје се скупљају пси, а ту их и чекам кад се враћају из школе. Исто то ради и моја комшиница, каже Милосава Николић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:03