Protest održan u mjestu Dapsiće / foto: D.J.
22/08/2024 u 07:11 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Mјeštani Police blokirali magistralu: Traže da im Vlada dovede vodu sa Zagradskog vrela

Svoje nezadovoljstvo kada je vodosnabdijevanja Police u pitanju mještani su izrazili juče blokadom magistralnog puta Berane - Rožaje, u mjestu Dapsiće.

Oni su pozvali nadležne u lokalnoj upravi i Vladi Crne Gore da preduzmu odgovarajuće mjere, odnosno dovedu vodu sa Zagradskog vrela kako bi potrošači na području poličkih sela Mašte, Babino, Dragosava, Goražde, Zagrađe i Tmušiće imali uredno snabdijevanje vodom tokom čitave godine. 

– Bili smo primorani da na višegodišnji problem Police, kao jedne od najvećih mjesnih zajednica u Crnoj Gori, po pitanju vodosnabdijevanja ukažemo i blokadom magistralnog puta. Uradili smo to kako bi nadležni konačno na pravi način čuli naš glas, jer je ovdje preko 700 domaćinstava tokom ljetnjeg perioda lišeno osnovnih životnih potreba. Zato sa ovoga mjesta poručujemo da se naš problem mora riješiti što prije, jer ovo je zasigurno najprioritetnije pitanje koje treba rješavati u našoj opštini. Jednostavno pozivamo državu i sve njene institucije da nam izađu u susret, jer i mi imamo pravo na život – kazao je Novak Zekić, predsjednik Mjesne zajednice Polica.

image

Poličani blokirali magistralu

foto: D.J.

On je dodao da mještani nijesu zadovoljni kako se na Polici u ljetnjem periodu vrši restrikcija vode.

– Razumijemo da se, zbog slabe izdašnosti Poličko-dapsićkog vodovoda, sa kog se pored Police snabdijevaju potrošači Dapsića, Petnjika i jednog dijela Budimlje, mora u sušnom periodu pristupati restrikciji vode. Međutim, to se više ne može raditi na način da Poličani danima nemaju vodu. Tražimo da se rastrikcija vode sprovodi na korektniji način – istako je Zekić, upućujući ujedno zahvalnost pripadnicima beranske Službe zaštite i spašavanja, što su, kako je naveo, svojim cistijernama tokom ljeta dopremali vodu do ugroženih potrošača na Polici.

Urednije vosnabdijevanje zaustavilo bi trend iseljavanja

Mještani poličkih sela iznijeli su uvjeravanje da su se brojni mladi ljudi iselili uprao zbog nedostatka vode.

– Područje Police je nekada važilo za najveću žitnicu na sjeveru Crne Gore. Takođe, Polica je mjesto koje je obilovalo jakim gazdinstvima i brojnim stočarima. Međutim, nedostatak vode u ljetnjem periodi bez koje se ljude ne mogu efikasno baviti poljoprivredom i stočarstvom uslovio je da brojni ljudi, među kojima je značajan broj mladih, napuste svoja vjekovna ognjišta, uviđajući da im suša prosto desetkuje prinose. Tako danas na Polici ima dosta zatvorenih kuća, i mnoštvo oranica koje urastaju u koriv. Sigurno da bi urednije vosnabdijevanje bar donekle uticalo da se trend iseljavanja sa ovog područja zaustavi – istakli su okupljeni mještani.

Zekić je naglasio da postoje određena obećanja iz Vlade da će ubrzo početi da se radi na poboljšanju vodosnabdijevanja.

– Inicirali smo izradu projektne dokumentacije, koju je finansirala Opština Berane, na osnovu koje pitanje vodosnabdijevanja na Polici treba da se riješi na valjan način i to dovođenjem vode sa vodoizvorišta Zagradsko vrelo u postojeće bazene. Taj projekat je trenutno na reviziji. Problem je što se Opština Berane, zbog poznatih okolnosti, mjesecima nalazi u svojevrsnoj blokadi i što preko nje ne možemo da realizujemo određene planove. Ali raduje to što nam je ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Damjan Ćulafić u neposrednom razgovoru obećao da će se problem ubrzo riješiti – naglasio je Zekić.

Mještanin Nikola Kljajić kazao je da nedostatak vode u ljetnjem periodu u dobroj mjeri sputava stanovnike Police da se bavi tradicionalnim djelatnostima.

– Poseban problem imaju stočari jer jednostavno nema vode ni za piće ni za napajanje stoke. Uz to, ne postoji mogućnost da se oranice navodnjavaju u sušnom periodu. Sve to stvara probleme mještanima koji nastoje da se bave poljoprivredom i stočarstvom. Zato ovaj problem moraju da prepoznaju i riješe oni koji se staraju o razvoju sela i poljoprivrede – naglasio je Kljajić.

Mјeštani Smailagića Polja i okolnih naselja blokirali put Kolašin - Berane: Neće da im autobusi i šleperi ulaze u dvorišta

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

09. septembar 2024 07:36