Мјештани приведени у станицу полиције / -Јововић
09/09/2021 u 13:46 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани у "марицу", балвани на слободи

До хапшења мјештана од стране припадника полиције дошло је након што су одбијали да дозволе камионима "Бојкомерца" да наставе транспорт балвана према Андријевици

 Бројни мјештани поткомовских села који су два дана у мјесту Јошаница држали у блокади камионе предузећа "Бојкомерц" које врши експлоатацију дрвне масе с подручја Коњуха, приведени су јуче у Станицу полиције у Андријевици. Након саслушања, њих десетак је спроведено код судије за прекршаје који треба да се одреди према поднесеним пријавама. До хапшења мјештана од стране припадника полиције дошло је након што су одбијали да дозволе камионима "Бојкомерца" да наставе транспорт балвана према Андријевици. Мјештани су захтијевали да се с камиона на лице мјеста истоваре балвани и да тек након тога крену ка зацртаном одредишту, понављајући да ни по цијену живота неће више дозволити концесионарима да експлоатишу шуму из тих крајева. Послије вишечасовног убјеђивања, полиција је, уз уклањање мјештана, омогућила камионима "Бојкомерца" да се с натовареном грађом упуте према граду.

image

Привођење мјештана

-Јововић

Мјештани поручују да ће послије свега још енергичније стати у одбрану шума испод Комова.

– Молили смо људе из "Бојкомерца" да истоваре камионе и наставе даље. Међутим, они су с позиције силе тражили од полиције да им омогући да наставе транспорт балвана, иако смо им изричито поручили да ћемо животима бранити наше шуме. Послије свега, полиција је почела да нас убацује у службена возила и тако је предузећу "Бојкомерц" омогућено да демонстрира насиље над недужним народом. Но, то нас није поколебало, већ нам је дало додатну снагу да истрајемо у својим захтјевима. Нека нас кажњавају и хапсе, ми ћемо им доказати да је народ јачи од сваке силе овог свијета – поручио је Свето Бабовић након привођења.

Најавили велики народни збор

Мјештани су синоћ истакли да ће током викенда организовати велики народни збор у Коњусима с кога ће, како су навели, затражити од одговорних у Управи за шуме да хитно раскине концесионе уговоре на основу којих се врши експлоатација дрвне масе с подручја Коњуха.

– Данас нам се јавио велики број људи са стране, дајући нам свесрдну подршку за оно што радимо. Сви су они спремни да стану раме уз раме с нама како бисмо сачували ово мало природних вриједности што нам је остало. Зато планирамо одржавање великог скупа на који ћемо позвати министра Александра Стијовића и одговорне из Управе за шуме да уваже наше захтјеве и ставе тачку на ове наше муке – истакао је Драго Бабовић.

Мјештани су одмах након привођења пријавили полицији да су радници "Бојкомерца", након поласка из Јошанице, почели поред пута да истоварају дио терета како би на мјерењу приказали да нијесу претоварени.

– Имамо снимке на којима се види како се с камиона "Бојкомерца", након што су кренули из Јоашанице, на више локација истоварају балвани с циљем да се на мјерењу прикаже мања дрвна маса и докаже да возила нијесу претоварена. То је само још једна потврда чиме се све концесионари служе. Зато очекујемо брзу реакцију надлежних органа који коначно треба да их санкционишу на прави начин – нагласио је Драган Вучељић.

Мјештани су позвали одговорне из Владе и Управе за шуме да зауставе сјечу шуме на подручју Коњуха.

– Народ овога краја не заслужује оваква понижења. Позивамо одговорне да зауставе ово насиље и да се избјегне крвопролиће, јер ми немамо куд назад. Надлежни треба да знају да ми нећемо допустити да се наша села сравне са земљом због нечијег ината и самовоље – поручио је Жељко Пајовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:42