/ Пут преко превоја Трешњевик, фото: Д.Ј.
31/05/2021 u 07:10 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани Андријевице, Бара краљских и Колашина истичу: Пут преко Трешњевика слика односа власти према сјеверу

Овај пут изграђен је прије више од сто година и он и даље за становнике Васојевића представља најкраћу везу до Подгорице. Проходност тог пута наши очеви и дједови одржавали су лопатама, а сад, поред тако моћне механизације, он је свако мало у прекиду – истиче Милутин Ђурковић

Мјештани колашинских и андријевичких села која се налазе у подножју планинског превоја Трешњевик затражили су од Владе Црне Горе да донесе уредбу која би гарантовала адекватно одржавање пута који од Андријевице преко Бара Краљских води до Колашина. Они подсјећају да је та важна саобраћајница током зимских мјесеци углавном непроходна и поред тога што је направљена прије нешто више од сто година и што на овом подручју обитава знатан број домаћинстава. Истакли су да снијег на Трешњевику више не смије да буде честа препрека за бројне путнике и туристе. Устврдили су да у протеклом периоду није урађено ништа значајно што би допринијело да се расположиви ресурси сјевера ставе у потпуну функцију, о чему, како наводе, говори и пут преко Трешњевика.

”Из Ауто-мото савеза често са сигурношћу не могу да тврде да ли је пут преко Трешњевика у функцији, с обзиром на то да се ради о саобраћајници коју је тешко одржавати и у љетњем периоду

– Пут преко Трешњевика, због своје важности, није смио да се ставља у мање приоритетне саобраћајнице по питању одржавања и у љетњем и у зимском периоду. Међутим, руководеће структуре нијесу имале слуха за стварне потребе народа Васојевића, па је овај пут током зиме углавном бивао непроходан. То више не би смјело да се дешава, јер добри путеви су основ развоја сваког краја. Зато тражимо да се Влада Црне Горе коначно заложи да ова саобраћајница у наредном периоду добије на значају онако како то и заслужује – наводе мјештани.

Предсједник Мјесне заједнице Баре Краљске Милован Лабовић истиче да је овакав захтјев потпуно оправдан и да је недопустиво то што се превој Трешњевик често налази у саобраћајној блокади.

– Свједоци смо да се бројни аутомобили током зиме од Бара Краљских упућују према Трешњевику. Али, дешава се да се ти аутомобили негдје са пола пута враћају назад јер наилазе на дионицу која је, чим падне мало већи снијег, непроходна. Уједно, имамо ситуацију да се возила свакодневно заглављују у снијегу и да у датим случајевима морају да интервенишу надлежне службе заштите и спасавања. Поред тога, у таквим ситуацијама нигдје се поред пута не поставља обавјештење да је превој Трешњевик непроходан. Све то указује да се много озбиљније мора приступити оджавању ове саобраћајнице, јер и овдје људи живе – истиче Лабовић.

image
Мјештани колашинских и андријевичких села често у саобрћајној блокади, фото: Д.Ј.

Сличног мишљења је и предсједник Мјесне заједнице Краље Милутин Ђурковић, наводећи да путници често немају праву информацију о проходности пута преко Трешњевика.

– Из Ауто-мото савеза често са сигурношћу не могу да тврде да ли је пут преко Трешњевика у функцији, с обзиром на то да се ради о саобраћајници коју је тешко одржавати и у љетњем периоду. То збуњује све нас. Зато се овај проблем мора рјешавати на много озбиљнији начин. Тим прије кад се зна да је овај пут грађен прије више од сто година и да он и даље за становнике Васојевића представља најкраћу везу до Подгорице. Проходност тог пута некада су наши очеви и дједови одржавали лопатама, а сад, поред тако моћне механизације, он је неријетко у прекиду – казао је Ђурковић.

Покрећу потписивање петиције коју ће прослиједити Влади

Милован Лабовић наглашава да ће убрзо почети да се потписује петиција која ће у циљу адекватнијег одржавања пута преко Трешњевика бити прослијеђена Влади Црне Горе.

– За пут преко Трешњевика нијесу заинтересовани само мјештани који живе на овом подручју, него и знатан број исељеника који тренутно живе у неким другим мјестима и који често долазе у свој завичај. Ту су и бројни туристи који током читаве године крстаре овим крајевима у жељи да одмор проведу у бајковитој природи Комова и њиховој околини. Све то навело нас је да иницирамо потписивање петиције коју ћемо предочити надлежним државним органима који коначно морају да схвате да су ово важне дестинације и за живот и за унапређивање туризма, пољопривреде и других развојних грана о којима се упорно прича – истиче Лабовић.

Мјештани подсјећају да се на поменутом путу налази мноштво ударних рупа и да је приликом изградње аутопута нарочито оштећена дионица која пролази кроз Матешево.

– Под теретом тешких камиона, који превозе материјал за потребе аутопута, пут је у дијелу Матешева претворен у праву блатњаву површину. У више наврата смо указивали да се извођачи радова морају савјесније односити према овом путном правцу и да треба да поправе оно што униште, али то није уродило плодом. Све то, уз мноштво ударних рупа, одаје заиста једну ружну слику – закључују мјештани.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 14:58