Територија МЗ Поткрајци / фото: М.Н.
09/01/2022 u 14:00 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештанима МЗ Поткрајци приоритет изградња откупног центра

Пољопривредни производи из Поткрјаца по квалитету су препознати не само на локалном и државном нивоу него и шире, па би откупни центар био пун погодак, истиче Џевад Омеровић

Подручје Мјесне заједнице Поткрајци, налази се на подручју које се простире са обје стране магистралног пута, који од Кисјелих вода води даље према Сутивану и граничном прелазу Добраково. Предсједник Савјета мјесне заједнице, Џевад Омеровић каже да су, захваљујући свесрдној помоћи локалне самоуправе, успјели да ријеше већину инфраструктурних проблема и побољшају квалитет живота становника Поткрајаца и насеља која гравитирају на том подручју. Ипак, истиче Омеровић, има још доста тога што треба да се уради како би квалитет живота био бољи. Омеровић наглашава да су задовољни оним што је прошле године урађено на овом подручју, упркос кризи изазваној епидемијом корона вируса, али, додаје, увијек може и више и боље.

image

Џевад Омеровић

фото: М.Н.

– Задовољни смо стањем путне инфраструктуре, а нарочито асфалтирањем и изградњом насипа у мјесној заједници. Лани смо урадили тампонирање у улицама у којима је то било потребно и поставили око 500 метара асфалта у двијема бочним улицама, као и на потезу од Доњег села према ромском насељу, односно према стројтаничком мосту. Да ту има још посла знамо и ми који се налазимо у Савјету МЗ, с обзиром на захтјеве мјештајна који нам предлажу приоритете, па ћемо се трудити да све те проблеме у наредном периоду ријешимо– истиче Омеровић.

Проблем и брза вожња

Џевад Омеровић апсотрофира да су мјештани посебно забринути због свакодневне брзе вожње кроз насеље, јер, иако је ограничење брзине 50 километара на сат, несавјесни возачи возе и преко 100 километара на сат. Каже да су због брзе вожње магистралом угрожени мјештани, али и сви учесници у саобраћају, и апелује на надлежне да санкционишу оне који не поштују саобраћајне прописе.
– Фреквенција саобраћаја је велика, а због брзе вожње организовали смо више састанака са представницима Центра безбједности и тражили да ријеше проблем, јер смо озбиљно забринути за безбједност свих, а посебно дјеце. Очекујемо да полиција санкционише оне који брзо возе и заштити све учеснике у саобраћају – истиче Омеровић.

Омеровић додаје да редовно санирају и сва оштећења на већини путева у Поткрајцима.

– Поставили смо и јавну расвјету на мостовима према Његњеву и Стројтаници. То је од великог значаја, с обзиром да се преко моста у Његњеву креће доста људи, а прије свега ђака до оближње основне школе, што је сличан случај и са Стројтаницом, гдје егзистира ромско насеље, чија дјеца се такође крећу преко моста и путују на наставу, наглашава Омеровић.

Наставиће асфалтирање бочних улица

Џевад Омеровић додаје да ће у овој години наставити са асфалтирањем и осталих бочних улица на подручју мјесне заједнице.

– Асфалтирање путева је приоритет, како би сви мјештани имали услове које тражи 21. вијек, и како би на лакши начин могли да се крећу на своје дестинације и како би своје производе, нарочито поврће, које је надалеко познато из овог краја, могли да пласирају на тржиште–истиче Омеровић.


Што се тиче планова за наредни период каже да им је приоритет изградња откупне станице, с обзиром да се становништво овог краја углавном бави пољопривредом, а надају се да ће успјети и да отпочну изградњу објекта за потребе мјесне заједнице, у коме би биле смјештене и просторије амбуланте, вртића и клуба пензионера.

– Наши пољопривредни производи по квалитету су препознати, не само на локалном и државном нивоу, него и шире. Са овог подручја може се купити и брендирана роба која је високо тражена и у најекслузивнијим хотелима. Зато би откупни центар на нашем подручју, али и евентуално негдје у близини, био пун погодак. Наши органски производи би тако лакше могли да стигну на тржиште, а наши пољопривредници да издржавају породице од свога рада– наглашава Омеровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:36