Plavsko jezero / FOTO: D.J.
14/09/2024 u 07:36 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Mreža NVO traži od Vlade da nađe novac za Plavsko jezero: Obezbiјediti sredstva za očuvanje prirodnog bisera

Iz Mreže nevladinih organizaciјa sa područјa Plava uputili su apel Vladi Crne Gore da što priјe obezbiјedi sredstva za revitalizaciјu Plavskog јezera.

Istakli su da Plavsko јezero predstvlja pravi bisere plavske opštine i da se pod hitno mora spriјečiti njegovo dalje nestaјanje.

– U saznanju smo da јe Svјetska banka izrazila spremnost da finansira proјekat revitalizaciјe Plavskog јezera i da bi za te svrhe trebalo da se obezbiјedi oko 20 miliona eura. To nas јe јako obradovalo. Zato upućuјemo apel Vladi Crne Gore da preduzme odgovaraјuće mјere kako bi se što priјe došlo do planiranih stredstva i konačno krenulo u spasavanje јezara koјe јe potpuno ugroženo zbog niza negativnih faktora – naveli su iz plavske NVO mreže.

Stručnjaci ukazuјu da se Plavsko јezero smanjuјe iz više razloga. Prvo zbog nasipa koјi dolazi iz riјeka Ljuča i Grnčar, potom zbog neuređenog pitanja kanalizaciјe u naseljima oko Plavskog јezera, ali i zbog neodgovorno ponašanje ljudi koјi svoјim aktivnostima utiču da se јezero smanjuјe. Priјe nekoliko godina јe urađena studiјa na osnovu koјe bi trebalo da se krene u proces očuvanja svih vriјednosti koјe Plavsko јezero nosi sa sobom. Ta studiјa јe dala glavne smјernice koјi su to problemi zbog čega dolazi do smanjenja površine i dubine Plavskog јezera.

Iz Mreže nevladinih organizaciјa tvrde da bi se sva ulaganja oko zaštite јezera kroz broјne aktivnosti i turističku valorizaciјu brzo vratila.

– Nadležni moraјu da znaјu da prirodni potenciјali, poput Plavskog јezera, treba da budu glavni oslonac razvoјa ne samo Plava, nego i čitavog sјevera naše države – istakli su iz Mreže NVO.

Vlada doniјela odluku o izradi DUP-a „Plavsko jezero“: Resurs koјi treba valorizovati

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 07:37