/ - ФОТО: МКИ
10/12/2021 u 11:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мулти секторском сарадњом до унапређења безбиједности у саобраћају

Стварање здравог и зеленог амбиjента кроз промоциjу Инициjативе за безбjедност у саобраћаjу у земљама Западног Балкана

Улагање у унапређење безбjедности у саобраћаjу пут бољег здравља, одрживог опоравка и просперитета

Регионални директор Свjетске здравствене организациjе (СЗО) за Европу др Ханс Клуге разговарао jе са министром за капиталне инвестициjе Владе Црне Горе Младеном Боjанићем о потреби улагања у унапређење безбjедности у саобраћаjу као важне претпоставке бољег здравља, одрживог опоравка и просперитета.

- Стварање здравог и зеленог амбиjента кроз промоциjу Инициjативе за безбjедност у саобраћаjу у земљама Западног Балкана jедна је од приоритетних области препознатих и Мапом пута за унапређивање здравља и благостања у земљама Западног Балкана -  казао је Регионални директор Свjетске здравствене организациjе (СЗО) за Европу др Ханс Клуге. Он jе подсjетио да су саобраћаjне несреће препознате као jедан од кључних индикатора за праћење статуса имплементациjе одрживог циља 3 који се односи на обезбjеђивање здравља и промоциjа благостања за све у сваком животном добу.

Саобраћаjне несреће представљаjу други по реду узрок умирања у популациjи 5-29 година живота, одмах послиjе самоубистава. У 75% случаjева смртно страдалих на друмовима у Црноj Гори су мушкарци.

Др Клуге jе поздравио напоре министра за капиталне инвестициjе и Владе ЦГ за посвећеност и напоре на промоциjи мулти секторске сарадње у циљу унапређења безбjедности у саобраћаjу. Он jе оциjенио да ће израда стратешког оквира као платформе за мобилисање свих Владиних сектора бити важан корак за унапређење безбjедности у саобраћаjу и имплементациjу Акционог плана за безбjедност у саобраћаjу саобраћаjне заjеднице на нивоу земаља Западног Балкана. 

Директор Клуге jе посебно истакао улогу сектора здравства и подсjетио на важност унапређења квалитета здравствене заштите за збрињавање траума, улагања у превенциjу као и оснаживање система за боље управљање подацима.

Регионални директор СЗО за Европу подсjетио jе да ефикасна превенциjа и контрола саобраћаjних несрећа подразумиjева иновациjе, jачање инфраструктуре, капацитета, као институционалну и техничку сарадњу.

Министар капиталних инвестициjа г. Младен Боjанић истичући да безбjедност у саобраћаjу представља jавноздравствени али и развоjни проблем, обjаснио jе да укупна саобраћаjна инфраструктура у земљи изискуjе значаjна улагања. Боље саобраћаjне конекциjе и инфраструктура су пут трансформациjе и развоjа и Црне Горе и земаља Западног Балкана. Посебно jе нагласио потребу за новим приступом у стратешком промишљању унапређења безбjедности у саобраћаjу, као и повећања улагања како би се обезбиjедила безбjедна, одржива, зелена саобраћаjна решења. Министар Боjанић упознао jе Регионалног Директора са концептом и планираним активностима на успостављању институционалног аранжмана и стратешког оквира за унапређивање безбjедности у саобраћаjу, коjима ће координирати министарство за капиталне инвестициjе, као и да би у даљем процесу техничка подршка СЗО била драгоцjена.

Састанку су присуствовали и др Jелена Боровинић Боjовић, министарка здравља и Зоран Миљанић, државни секретар Министарства унутрашњих послова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 18:31