Тиват / Фото: Архива
21/09/2021 u 17:59 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На југу највеће плате у Тивту, на сјеверу најмање плаћени у Петњици

У Подгорици је просјечна плата од 560 еура само 17 еура већа него у Плаву гдје износи 533

Судећи према статистици Монстата, у Црној Гори највећу просјечну плату имају грађани Тивта и то 623 еура, док је на сјеверу најмања плата у Петњици – 437 еура. У главном граду просјечна зарада је 560 еура.

Најмању плату званично примају на југу државе и то Улцињани – 422 еура.

Ипак, када се погледају просјечне плате без пореза и доприноса статистика је, како оцјењују саговорници "Дана", више него занимљива и чудна јер, на примјер, у Подгорици је просјечна плата од 560 еура само 17 еура већа него у Плаву гдје износи 533.

Судећи према званичној статистици, просјечна плата у Пљевљима је само два еура мања него у Подгорици и износи 558 еура.

image
-Фото: Архива

Према званичним подацима за крај јула, просјечна нето плата у Колашину је 544, Котору 543, Будви 532 еура, Цетињу 525, Бару 520, Беранама 513, Мојковцу 509, Плужинама 505, Жабљаку 504, Никшићу 503, Шавнику 496, Рожајама 493, Андријевици 477, Даниловграду 470, Херцег Новом 446, Бијелом Пољу 443, те Петњици 437.

Грађански активиста из Бијелог Поља Алмер Мекић каже да статистички подаци коjе обjављуjе Монстат говоре само jедно – да су институциjе коjе се баве статистичким подацима у великоj кризи, или са недостатком кадра, или са намjерама поjединих да прикажу сасвим другачиjу ситуациjу него што је.

image

Мекић

Фото: М.Н.

– Према истраживањима коjима се годинама бави НВО "Еуромост", просjечна плата у општинама на сjеверу Црне Горе не може проћи 280 еура, нето, значи без пореза и доприноса. Минимална плата jе 222 еура без пореза и доприноса. Позвали бисмо Монстат да обjави посебно за сваку општину на сjеверу Црне Горе колики броj грађана на сjеверу по општинама прима минималну плату од 222 еура, jер, према нашим сазањима, то је чак 60 одсто, док осталих 30 прима од 250 еура до 350, а осталих 10 прима преко 350 еура. Значи немогуће jе да jе просjек плате, на примjер, у општинама на сjеверу Црне Горе у 2021. години у просjеку 500 еура и да jе просjек скоро исти као и у Подгорици – истакао је Мекић.

Он додаје и да су сигурни да ће и ова влада као и претходна прикривати праве податке, а све у циљу како би грађанима говорили да се запосленост повећава, да су плате веће и слично.

Према ријечима Зарије Павићевића из Алтернативе Црна Гора, зараде коjе jе радио Монстат су нереално обрачунате и нереално jе узет просjек.

image

Павићевић

Фото: Фејсбук

– Ове просjечне зараде у Црноj Гори нема ни 20 одсто грађана. Просjек зарада у Црноj Гори jе много нижи и креће се око 350 еура. У Црноj Гори је половина радника обрачуната на зараде од 220 еура, тако да просjек зарада не треба рачунати на основу анкете, него на основу званичних пореских приjава. Монстат jе узео терминологиjу обрачуна коjа му jе одговарала, умjесто да само jедан сат проведу у Управи пореза и царина – сматра Павићевић.

Он је истакао да је много важниjе тумачење ових зарада.

– Плате од 520 еура су по куповноj моћи jеднаке као плате од 400 еура од прошле године! Поскупљења су "поjела" бар 100 еура свакоj фамилиjи за годину. Колико може намирница да купи породица сад са 520 еура, а колико jе могла приjе годину? Зараде ниjесу расле ни за цент у већини фирми, али су циjене зато скочиле за трећину. Зашто се ћути о томе?! Новоj владаjућоj већини била су пуна уста ДПС-а и поскупљења, а сад кад они врше власт ћуте као заливени. Да би зараде расле потребно jе да се поjаве нови инвеститори, а њих нема ни у наjави. То jе зато што смо ризична земља. Нико не жели овдjе да ризикуjе новац док се партиjе нове владаjуће већине препуцаваjу ко спава са ким, ко има снимке из постеље, а ко не. За то вриjеме грађани имаjу мале плате, све jе више незапослених. Или ћемо да се понашамо као озбиљна земља или нестаjемо – упозорава Павићевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 20:04