/ Улаз у которски Културни центар, фото: Б.М.
31/05/2021 u 06:30 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На објекту которског Културног центра кров прокишњава, запослени угрожени

Предрачунска вриједност радова потребних да би се кров у потпуности санирао је око 170 хиљада еура, а фазно санирање крова тешко да би могло бити изводљиво – истиче Владимир Бујишић, в.д. директора Културног центра

Објекти којима располаже Културни центар "Никола Ђурковић" Котор захтијевају озбиљне интервенције, упозоравају из те јавне установе. Вршилац дужности директора Културног центра Владимир Бујишић, који је на дужност ступио 1. фебруара, каже да кров управне зграде, у којој су канцеларије и велика позоришна сала, захтијева реконструкцију, јер током кишних дана у зидове улази велика количина воде.

– Угрожен је чак и рад запослених због тога што долази до контакта електроинсталација и воде. Такође, у фоајеу Центра долази до продора воде коју сакупљамо у лаворима. Додатну реконструкцију захтијева плафон позоришне сале јер током одређених музичких манифестација долази до вибрација на плафону, што може довести до угрожене безбједности посјетилаца – каже Бујишић у разговору за "Дан".

image
Владимир Бујишић, фото: Б. М.

Најављује да ће запослени у Дирекцији за уређење и изградњу Котора извршити преглед стања крова зграде Центра, како би утврдили да ли се на том плану може нешто урадити, али да с обзиром на мала финансијска средства којима Дирекција ове године располаже, тешко да ће нешто бити реализовано.

– Према подацима Дирекције, предрачунска вриједност радова потребних да би се кров у потпуности санирао је око 170 хиљада еура, а фазно санирање крова тешко да би могло бити изводљиво – наводи Бујишић.

Проблем је и са кровом зграде Кина "Бока", санираним током 2020. године. Наиме, приликом радова два дана падала је киша па је вода ушла у зидове и плафон.

– То је изазвало и несигурност самог плафона, то јест ламперије која се налази на плафону, а која је упила воду. Због тога би дио ламперије било потребно уклонити и поставити нову. Ове године у буџету Центра немамо предвиђена средства за инвестиције и мораћемо очекивања везати за Дирекцију – истиче Бујишић.

У каси затекли око 4.000, а на наплату стигло 11.000 еура

По преузимању дужности, у каси Центра за културу било је око 4.000 еура, а значајнијих дуговања није било. Плате се, за укупно 35 запослених, редовно исплаћују из буџета Општине.

Пословање отежавају пресуде по којима треба да исплаћујемо дугове за услуге које нису плаћане у прошлости. Од Организације за заштиту права аутора музике добили смо пресуду за неплаћање ауторских права за манифестације током Традиционалног зимског карневала 2019. године, а друга је од фирме која је за нас одрађивала маркетиншке услуге. За те двије пресуде Центар укупно треба да плати 11 хиљада еура, то ће нам додатно отежавати пословање. Имам информацију да ће бити још оваквих пресуда – наводи Владимир Бујишић.

Ништа боља ситуација није ни са Љетњом позорницом, чије су столице, постављене 2017. године, зарђале, дио је уништен, а позорница није обезбијеђена јер не постоји видео-надзор, ни физичке препреке од уласка лица која нису овлашћена ту да бораве. Најављујући да ће одређени број дасака на бини бити замијењен, Бујишић каже да просторије за глумце, које се налазе испод бине, изискују реконструкцију, при чему су и тоалети за глумце, али и тоалети за посјетиоце, у веома лошем стању.

– Када се буде радио план за 2022. годину покушаћемо са Општином да дођемо до неког рјешења за Љетњу позорницу – каже Бујишић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:30