Посјетиоци уживали у богатој понуди / -Б.М.
08/12/2021 u 06:20 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На Сајму антиквитета у Котору од реплике кремењаче до ЛП плоча

На Сајму антиквитета, колекционарства, умјетности и лијепих предмета могло се наћи за сваког понешто; од реплика оружја, карабина и колтова, преко мачета разних величина и облика, до старог накита, предмета од порцелана, стакла, дрвета, до некада популарних лонг плеј плоча

Заљубљеници у антиквитете јуче су могли да уживају у експонатима које су на штандовима у холу шопинг центра "Камелија" изложили колекционари из различитих градова Црне Горе. На Сајму антиквитета, колекционарства, умјетности и лијепих предмета могло се наћи за сваког понешто; од реплика оружја, карабина и колтова, преко мачета разних величина и облика, до старог накита, предмета од порцелана, стакла, дрвета, до некада популарних лонг плеј (ЛП) плоча са хитовима из шездесетих и седамдесетих година прошлог вијека.

image

Реплика старе пушке кремењаче

-Б.М.

Излагачи наводе да су најчешћи купци странци и то, како нам је рекао један од њих Вуле чији је штанд постављен поред главних улазних врата у шопинг центар, углавном Турци, Албанци, Срби, Босанци...

-Наш народ више нема могућности, тако да највише купују странци. Најљепше је у овом послу то што људи виде ствари које су некада користили, а којих више нема или су их изгубили, потрошили и врате се у тај лијепи период. Чар овога је тај умјетнички дио, рекао је овај Подгоричанин за "Дан".

На сусједном штанду доминира занимљива фигура папагаја, а власник Зоран Јовановић нуди купцима и ЛП плоче, међу којима и оне с хитовима рок сцене из периода од 60-их до 90- их година прошлог вијека, попут чувених "Битлса" и "Ролингстонса".

image

Са сајма антиквитета у Котору

-Б.М.

-Купују људи, не би то било овдје да није тако. Млади се интересују, купују грамофоне којих има на нашим просторима, истиче Јовановић који се бави израдом разних предмета од дрвета, па је репарирао поломљену фигуру папагаја на чијим крилима су цвјетни мотиви.

Код Миодрага Влаховића из Никшића могла се пазарити реплика старе пушке на кремен.

-Људи слабо имају интересовања за антиквитете на нашим просторима. Изложио сам стари новац, ордење, медаље, реплику пушке на кремен, разгледнице, сабље из перода Краљевине Југославије. Највеће интересовање је за стари новац; перпере и медаље и ордење Црне Горе. Вазе су новије израде, из 70-их година, цијена је 150 еура, рекао је он.

Организатор сајма било је Удружење колекционара ЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 09:50