Дјеца на тврђави / - Менаџер тима Бесац
21/10/2021 u 14:19 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На тврђави Бесац дјеца учила о историји Црне Горе

Током вишесатног боравка на овом аутентичном локалитету, дјеца су имала прилику да се упознају са историјом овог културног добра, посебностима Скадарског језера и црмничке регије, али и културе Црне Горе

На културном добру тврђаве Бесац, у склопу културно - едукативног програма и промоције црногорске културне баштине, уприличена је посјета за дјецу предшколске установе „Маша 2” . Током вишесатног боравка на овом аутентичном локалитету, дјеца су имала прилику да се упознају са историјом  овог културног добра, посебностима Скадарског језера и црмничке регије, али и културе Црне Горе.

- Наши најмлађи посјетиоци су се упознали са наративом о Бесцу кроз његове различите историјске етапе, као и са нематиријалним сегментом карактеристичним за ово поднебље, као што су легенде о настанку полу градгог камена  црмнички гранат, предања о чувеном бесачком благу, легенде о Владимиру и Косари и друго. Том приликом, представљена им је и стална изложба о Тврђави, а са главне куле су били у прилици да виде пејзаж и најљепше визуре „Скадарског језера” - наводи се у саопштењу.

Ова посјета тврђави, како кажу, представља наставак цјелогодишњег културно едукативног програма који има за циљ да, у складу са Законом о заштити културних добара, обезбједи презентацију и популаризацију овог културног добра- стоји у саопштењу.

На овај начин жели се подстаћи ширење сазнања о вриједностима и значају Тврђаве Бесац, али и доступност овог културних добара јавности, ради задовољења културних, научних и едукативних потреба и ширења сазнања о његовим вриједностима и значају-

Подсјећају да тврђава Бесац, заједно са Вирпазаром, представља „капију“ регије Црмнице и Националног Парка Скадарско језеро као изузетне природне цијелине, а валоризација овог локалитета концептулаизован је као витални допринос локалној заједници али и генералној црногорској културној понуди, увођењем саржаја који су директна веза културе, историје и умјетности са локалном заједницом - саопштили су из менаџер тима Бесац.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 10:56