Велики пијесак / -Драган Стојановић
08/08/2021 u 07:50 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На Великом пијеску нема слободног кревета, сезона надмашила досад рекордну 2019. годину

Јуче ујутро затекао сам чак 16 аутомобила који су били пуни туриста заинтересованих за смјештај, а слободних кревета нема, ни оних од пет, нити од 50 еура, каже саговорник "Дана"

По ономе што се ових дана може видјети на Великом пијеску, може се рећи да је сезона далеко надмашила до сада рекордну 2019. годину. У прилог томе иде и чињеница да се на овом подручју не може наћи слободан кревет. Мјештани кажу да се у последњих 20 година није дешавало да туристи, упркос великом броју смјештајних капацитета, остану без слободног лежаја.

Саговорник "Дана" каже да се овакав хаос не памти.

– Народ спава у колима по паркинзима, јуче ујутро сам затекао чак 16 аутомобила који су били пуни туриста заинтересованих за смјештај, а слободних кревета нема, ни оних од пет еура, нити од 50. Међутим, овако велика гужва не прави посао, јер су пазари слабији него у 2019. години, а сви су незадовољни из овог или оног разлога. Посебно незадовољство је великим гужвама у саобраћају. Тако је, рецимо, колона била од Утјехе до Бара, а путовало се сат времена – каже он, и истиче да је велики број људи који су дошли у седам до осам хиљада викендица и кућа, активирао изливање најмање 200 септичких јама.

– Овом народу који је дошао да се одмори пријети колера, зараза. Присутан је стомачни вирус, море је загађено, осјећа се непријатан мирис. У толико викендица и кућа, са ко зна колико кревета, јасно је да те септичке јаме нису могле да издрже и не чуди што је дошло до изливања. Није то ни чудо ако се зна да на овом подручју нема ни воде ни канализације. А Регионални водовод пролази уз ово насеље, и док се политичари боре за поене, године пролазе а сваког љета мање-више пријете заразе, и наше здравствене установе су пуне туриста са стомачним проблемима – каже он.

Гужве у саобраћају сметају свима

Милена из Даниловграда каже да туристе посебно иритирају велике гужве у саобраћају.

– За невјеровати је да су надлежни органи могли да дају дозволу да се поједини трговачки објекти налазе уз саму магистралу, и то на самом скретању ка плажи. Ту су палете са робом, камиони се по цијели дан окрећу на магистрали, час горе, час доље. Моја породица је дошла из Даниловграда, а за 80 километара нам је требало шест сати. Барска општина 30 година не успијева да направи булевар од Сутомора до Бара. Ове године су овдје углавном гости из Србије и Босне. Гужва је толика да море има неки несвакидашњи и непријатни мирис. Ваљда је то од септичких јама које се у њега изливају– констатује Милена.

Мирјана из Борче каже да није очекивала оволико народа на мору.

– Ми овдје имамо викендицу коју смо саградили прије 30 година. Чујемо да нема слободног кревета, а видим и да су плаже крцате. То говори да је сезона изнад свих очекивања. Али као да се наши домаћини нису снашли. На плажи су лежаљке једна уз другу, готово спојене, а оне у првом реду се издају по 15 еура. Питам те закупце и овим путем зар то није срамота?! Наравно да ја и моја породица нећемо доћи у ситуацију да изнајмимо, али је страшно. Испада да нас на сваком мјесту гдје год стигну "деру до голе коже", све нам живо наплаћују. Па зар не размишљају да ли ће много ових који су ту ове године доћи и следеће?! Нема контрола па закупци могу да раде што хоће. Нема чак ни слободног дијела плаже за нас који немамо могућности да изнајмимо лежаљке – истиче Мирјана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:33