Манифестација окупила велики број посјетилаца / -дан
14/07/2021 u 06:20 h
Vitomir ŠpanjevićVitomir Španjević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Народни сабор на Његовуђи: Витешким надметањем одмјеравају снагу и чувају традицију

Сабор су обиљежила надметања у народним спортским дисциплинама и традиционалне коњичке трке брдско-планинских, односно расних грла, гдје су учешће у такмичењима узели екипе и појединци из Црне Горе, Србије и Републике Српске

Народни сабор на Његовуђи код Жабљака и ове године окупио је велики број посјетилаца из разних крајева Црне Горе и окружења. Сабор су обиљежила надметања у народним спортским дисциплинама и традициналне коњичке трке брдско-планинских, односно расних грла, гдје су учешће у такмичењима узели екипе и појединци из Црне Горе, Србије и Републике Српске.

У скоку удаљ из мјеста у конкуренцији од дведесет такмичара прво мјесто опет је "резервисано" за вишегодишњег шампиона Радована Грозданића из Даниловграда (3, 06м). Друго, односно треће мјесто освојили су Бошко Анђелић са Његовуђе (2,67) и Бук Бошковић (2,64) из Пренћана. Посебне аплаузе публике добили су најмлађи десетогодишњи Јована Грозданић, иначе син првопласираног Радована, и седамдесетједногодишњи Радивоје Крговић који су отворили такмичење.

image

Грозданићи отац и син

-дан

У бацању камена с рамена најбољи и овог пута био је Радован Зековић из Боана, који је камен тежине 14,80 килограма бацио 10, 61 метра, а озбиљну конкуренцију имао је у Радовану Радуловићу са Жабљака и (9,58) који је освојио друго мјесто односно, а трећепласираном Милутину Шоћу из Подгорице (9,12м).

Велику пажњу и бучно навијање изазвало је надметање у навлачењу конопца. Побиједила је екипа "Рудник угља" из Пљеваља побједивши у финалу својих комшија из Пљеваља екипу "Ранче", док је екипа "Пренћани"освојила треће мјесто.

Народни сабор на Његовуђи, са традицијом одржавања више од стотину година, и овог пута био незамислив без одржавања коњичких трка. Тако је било и овог пута када се у четири категорије на импровизованом хиподрому надметало укупно 18 грла.

У конкуренцији "брдско-планинских грла побиједило је грло власништво Милоша Остојића из жабљачког села Јунча до. Друго мјесто освојило је грло његвог брата Жарка Остојића а треће грло Нова Караџића из поддурмиторског села Ковчица.

”У скоку удаљ из мјеста у конкуренцији од дведесет такмичара прво мјесто опет је "резервисано" за вишегодишњег шампиона Радована Грозданића из Даниловграда

У конкуренцији "мјешанаца" побиједило је грло Жарка Остојића, друго мјесто освојило је грло Дејана Јанковића из Јаворја, а треће грло Марка Остојића из Јунча дола.

У категорији "Арапи" побиједило је грло власништво Марка Остојића из Јунча Дола. Други на циљ стигло је грло Миленка Ђерића из Рогатице, док је трећи на циљ стигло грло Ивана Ковачевића из села Ковачка Долина-Жабљак

У категорији "расних" грла побиједило је грло Златка Нокића из Рожаја, испред грла Ивана Ковачевића и грла власника Миљана Остојића из Јунча дола.

image

Коњичке трке изазвал овације

-дан

За најуспјешније у свим надметањима појединачно додијељена су спортска признања и новчане награде. Задовољни су и власници бројних шатора из којих је током цијелог дана из којих "трештала" различита и јако гласна музика.

Јуче су, такође у оквиру манифестације "Дани планинског цвијећа" неколико стотина планинара и учесника меморијала "Данило Јауковић" завршили свој планински фестивал попевши се на Боботов кук (2.523мнв).

Тринаести јул је јуче на Жабљаку обиљежен полагањем полагањем вијенаца од стране представника Општине и Удружења антифашиста на споменик палих бораца и жртава фашистичког терора. Традиционално то је сјећање на славни датум обиљежен испред монументалног здања на чије су зидове уклесана имена 1.031 палог борца, 1.465 цивилних жртава рата из три дурмиторске општине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:00