Комунална полиција није дозволила почетак радова на Великој скели / М.К.
15/03/2022 u 07:19 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Настављен спор Општине Улцињ и Морског добра око пројекта уређења Велике скеле: Милионска инвестиција заустављена на старту

Комунална полиција наложила је јуче извођачу радова да уклони механизацију, јер нису добили дозволу надлежног органа локалне самоуправе да машине довезу на мјесто извођења радова, на Велику скелу

Комунална полиција Улциња јуче није дозволила почетак радова на преуређењу пристаништа – Велике скеле испод Старог града чије партерно уређење финансира Јавно предузеће за управљање морским добром (ЈПМД) у износу од око милион еура. Извођачу радова, компанији Ерланг из Подгорице, наложено је да уклони теретно возило и грађевинску машину са локације јер нису добили дозволу надлежног органа локалне самоуправе да машине довезу на мјесто извођења радова. Како сазнајемо, претходно су мјештани Старог града алармирали Комуналну полицију када су видјели да су радови почели, те се окупили како би исказали незадовљство због почетка радова. Мјештани Старог града противе се пројекту и сматрају да није адекватан њиховим и потребама града уопште. То је јуче за "Дан" потврдио и мјештанин Сабахудин Воглић који је казао како уређење пристаништа, како су га замислили из Морског добра, није одрживо рјешење.

– Ми нисмо против да се овај простор коначно уреди али на прави начин. Нас нико није консултовао и они хоће да раде шта они хоће и како хоће. Планирају садњу дрвећа, постављање неких објеката и расвјете, а сви знају, посебно ми који живимо у близини, да када дуне јак југо таласи носе све пред собом. Први јак југо све ће однијети на малу плажу. Некада смо имали брод, прије 30 година, и извлачили смо га овдје. Један јак југо и велики таласи тај брод од седам тона тежине однијели су на Малу плажу. Значи, сматрамо да је ово што је планирано овдје само бацање пара. Писали смо петицију и Морском добру и Секретаријату за комуналне дјелатности Општине. Први нам нису ни одговорили, а из локлане самоуправе узели су у обзир наше мишљење и захтјеве. Желимо да разговарамо и да се договарамо – казао је Воглић.

Општина у децембру 2021. прихватила пројекат

Из Јавног предузећа за управљање морским добром јуче се нису оглашавали овим поводом, али су раније саопштили да су на заједничком састанку, 2. децембра 2021. године, прецизирани модалитети улагања у инфраструктурне пројекте у 2022. години уврштени у план инвестиционих активности.

– Предсједник Општине Улцињ изразио је захвалност, наводећи да ће се након дужег низа година пројекти који су од великог значаја за општину Улцињ коначно реализовати. ЈП Морско добро ће наставити да блиско сарађује са локалним самоуправама и да у партнерству са њима спроводи пројекте од локалног и јавног значаја – саопштено је недавно из ЈП Морско добро.

Службеници Комуналне полиције нису јуче били вољни да образлажу зашто су наложили уклањање механизације. Нису се оглашавали ни из локалне самоуправе, мада је познат став секретара Секретаријата за комуналне послове Аднана Алибегуа да локална самоуправа не жели пројекат у форми у којој су то планирали представници Морског добра.

Подсјетимо, предсједник Општине Улцињ Александар Дабовић примио је раније петицију забринутих грађана који изражавају незадовољство због најављеног преуређења улцињске Скеле.

– Грађани истичу да је предвиђени пројекат скандалозан јер је неодржив и посве неприлагођен природним условима који владају на простору Скеле. Према мишљењу наших суграђана, ријеч је о још једном пројекту ЈП Морско добро у Улцињу који је осуђен на пропаст. Притужбе и мишљење суграђана размотрићу са највећом дужном пажњом и одговорношћу и предузети потребне акције сходно својим надлежностима. Подсјетићу на оно што би морало бити јасно – нико боље од Улцињана не зна шта је Улцињу потребно. Kао и шта није потребно. Сваки покушај наметања рјешења супротно мишљењу и вољи Улцињана завршио је неуспјешно. Тражим од ЈП Морско добро да најозбиљније приступи разматрању примједби и забринутости грађана, и да осигура што ширу партиципацију грађана и локалних институција у реализацији овог пројекта – изјавио је Дабовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 07:38