Шеталиште у Сутомору / -Драган Стојановић
22/08/2021 u 07:39 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нелегални продавци у Сутомору надмашили легалне

На инспекцијске органе посебно су љути легални издаваоци смјештана, трговци, угоститељи.... Незадовољни пазарима често помињу стару изреку "ко има пара иде на море, а ко нема иде у Сутоморе"

На подручју барске ривијере, према подацима локалне Туристичке организације, тренутно је регистровано 18.978 гостију, што је 7,41 одсто више него лани. Статистика показује више гостију, али је, у пракси, новца мање. И даље је много непријављених гостију, првенствено због 25.000 бесправно подигнутих викенд-станова и кућа.

Барску обалу од Чања до Утјехе "запљуснули" су и ове године проблеми који се годинама провлаче. На цијелом овом подручју, чује се од угоститеља, мање се троши, односно ванпансионска потрошња је мања.

У Сутомору је и ове године прегласна музика са отворених површина и у улици обала Ива Новаковића велики проблем, иако су надлежни након отварања шеталишта обећавали да се то мора ријешити. Начелник Комуналне полиције Дејан Шкеровић каже да су инспектори свакодневно на терену, те да последњих десетак дана није било пријава на буку.

- Кренуло се са постављањем лимитатора, већ је неколико постављено, и чекамо наставак акције. Постоји воља од стране власника локала у Сутомору за уградњом лимитатора буке. Због продаје на шеталишту у петак вече кажњено је пет нелегалних продаваца - каже Шкеровић.

На инспекцијске органе у Сутомору су посебно љути легални издаваоци смјештана, трговци, угоститељи.... Незадовољни пазарима често помињу стару изреку "ко има пара иде на море, а ко нема иде у Сутоморе". Истичу да су привремни објекти уз улицу ка хотелу "Сато" производили највећи неукус туристичке понуде. Тај тзв. "тротоарски туризам" био је сво ово вријеме у зони сиве економије.

- Нелегални продавци надмашили су легалне, пуно људи је запошљавано на црно, оствариван је велики промет без плаћања пореза, а не мали број објеката био је без хигијенско-техничких услова. На сваком кораку у најпосјећенијем дијелу општине, Сутомориу, био је присутан неки вид сиве економије. Са друге стране инспектори обилазе само нас који смо легални. Узалуд обавјештавамо инспекцију о стању на терену, они ништа не предузимају. Колико смо ми легални морали да извадимо папира да би радили и бавили се услужним дјелатностима. Док они, а ево је крај августа, нису ниједан папир извадили. И тако годинама,па справом сумњамо на корупцију - огорчени су легални трговци из Сутомора.

Узалудан био апел да се промијени садржај туристичке понуде

У сусрет туристичкој сезони, предсједник партије "Бирам Црну Гору", Радомир Новаковић Цакан казао је "да је вријеме шунда и кича, гласне музике и фолкерске забаве спремно да оде у историју".

- Самом измјеном изгледа, изградњом шеталишта и трга који је у припреми, дошло је вријеме да се промијени и садржај туристичке понуде у нашем Сутомору. Инсистирамо на промјени приступа ка гостима, како би се туристичка понуда промијенила, а житељи који живе од прихода у туризму били задовољни - поручио је тада Новаковић.

Међутим, по ономе што се сво вријеме сезоне дешавало у Сутомору, апел Новаковића није дошао до оних који креирају туристичку понуду.

Истичу да ћемо на крају сезоне, од оних који су требали да успоставе ред, чути реченицу коју годинама понављају: "до следећег љета мораће да се побољшају и комунална хигијена и саобраћајна инфраструктура, смање вашаришта на шеталиштима и плажама, као и сива економија, и отклоне неки други недостаци, који често нису велики трошак за локални буџет, а који кваре одмор гостима".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 11:17