/ Избори у Херцег Новом
25/05/2021 u 06:00 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

У Херцег Новом преговори: Широка коалиција, или копија власти са државног нивоа

Залажемо се да коалициони партнери који врше власт на државном нивоу буду исти они који ће обављати власт и на локалном нивоу, дакле Демократе, ДФ, УРА и Права Црна Гора. Од Демократа има наговјештаја да би они радије ушли у причу шире коалиције, каже Никола Радман (УРА)

Коалиција "Ни лијево ни десно, правац Херцег Нови", коју су чиниле Демократе, група грађана Нови побјеђује, Демос и Партија пензионера, инвалида и реституције, будући да су на локалним изборима 9. маја освојили највише мандата (10), започела је преговоре око формирања нове власти у граду под Орјеном. Исход преговора је неизвјестан, а да ли ће то бити широка коалиција или налик оној која врши власт на државном нивоу, остаје да се види. Предсједник херцегновских Демократа Стеван Катић каже да је обављена тек прва рунда преговора.

image
Стеван Катић, фото: К.М.

”Од самог почетка наш став је да је потребно разговарати са свим конституентима, осим са ДПС-ом. Наравно, током преговора, све ће се искристалисати, каже Стеван Катић


– Са свим учесницима избора, осим са Демократском партијом социјалиста, договорено је да формирају преговарачке тимове и да крајем седмице почну конкретни преговори. Од самог почетка наш став је да је потребно разговарати са свим конституентима, осим са ДПС-ом. Наравно, током преговора, све ће се искристалисати – каже Катић.
Предсједник херцегновског одбора УРА Никола Радман каже да је већ обављен један разговор, а наредни очекују за два дана.

image
Никола Радман, фото: К.М.

– С обзиром на то да је коалиција окупљена око Демократа добила највећи број гласова, па самим тим и одборника, логично је да они преговоре почну. Наравно да коалиција се ДПС-ом не долази у обзир, али ми се залажемо за то да у Херцег Новом то не буде ни широка коалиција. Залажемо се да коалициони партнери који врше власт на државном нивоу буду исти они који ће обављати власт и на локалном нивоу, 20 одборника Демократе 10, ДФ седам, УРА два и Права ЦГ један мандат. Ево, видјећемо шта ће бити. Од Демократа има наговјештаја да би они радије ушли у причу шире коалиције – потврђује Радман и додаје да ће локалну власт конституисати брзо и у законском року.

У новом сазиву СО биће 35 одборника

У новом сазиву Скупштине општине Херцег Нови биће 35 одборника. На локалним изборима одржаним 9. маја Новска листа – Наш град, наш брод добила је 3.195 гласова или седам мадата. Коалиција Европски тим за Херцег Нови, (ДПС–СД) освојила је 3. 680 гласова или осам мандата. Листа Прави Нови, Слобода у нашим рукама – Марко Милачић, (Права Црна Гора и Група грађана Глас за наш Нови) освојила је 768 гласова или један мандат. Коалиција За будућност Херцег Новог и Боке, (ДФ–СНП–Радничка партија) добила је 3.246 гласова, односно седам мандата. Коалиција Стеван Катић – Ни лијево ни десно, правац Херцег Нови (Демократска Црна Гора, Нови побјеђује, Демос и Партија пензионера, инвалида и реституције) освојила је 4.568 гласова или 10 мандата. Листа др Дритан Абазовић – Црно на бијело – Може Бокешки, (УРА, Бокешки форум, Иницијатива Бокобран, ЦИВИС и нестраначки појединци) добила је 1.281 глас, односно два мандата.

Предсједник Општинског одбора Демократског фронта Божо Укропина потврђује да су преговори започели и да њихов наставак очекује ове седмице.

image
Божо Укропина, фото: К.М.

– Што се тиче састава будуће коалиције на власти, могу да изнесем свој лични став, а то је да сам за стабилну коалицију каква је и на државном, нивоу, значи Демокате, ДФ, УРА и један одборник Праве ЦГ. Лично сам за стабилну коалицију, да се колегама које су биле досад опозиција ДПС-у ипак дају неке функције. Дакле, ја сам за стабилних 20 одборника. Наравно да нећу имати ништа против ако се жели ући и у причу о широј коалицији – казао је Укропина.

image
Милан Зарић, фото: К.М.

Милан Зарић, предсједник Општинског одбора Праве Црне Горе, сматра да би власт у локалу требало да осликава државну јер је ријеч о тиму. Жао му је што су током предизборних кампања, у дебатама, прескочене веома важне теме, попут економије, буџета и здравства и нада се да ће те теме бити основ рада будуће коалиционе власти.
– Очекујем састанак током ове седмице. Оно за шта ћемо се сигурно заложити је квалитетна коалиција. Она се може постићи тако да се прво погледају програми странака које су учествовале на изборима, а који су слични. На такав начин обезбјеђујете стабилност коалиције. Квалитет ћете добити када се од тих програма сачини један, јединствен по мјери наших грађана – казао је Зарић, уз поруку да треба окончати праксу кумовског, пријатељског, рођачког и сл. запошљавања и остваривања губитака, захваљујући несмотрености или незнању.

Суботић: Грађани желе децентрализацију државног апарата

Група грађана Новска листа је истински побједник избора, јер је сама освојила чак седам мандата. Јован Суботић из предсједништва Групе грађана Новске листе каже да су преговори почели и да су сви чланови досадашње коалиције на власти изразили опредјељење за широку коалицију.
– Велики изборни резултат Новске листе је најприје побједа грађана Херцег Новог којом су јасно показали да желе децентрализацију државног апарата, да управљају ресурсима свога града, да више партиципирају у доношењу одлука и контроли буџетских средстава. Наш резултат је потврда и доброг рада на терену током четворогодишњег мандата за који грађани очекују да се настави и донесе још боље резултате у наредне четири године. Гарант постизању овог циља биће управо партиципација Новске листе и спровођење у дјело локалне политичке платформе која као свој главни циљ поставља искључиво интерес Херцег Новог – поручио је Суботић.

image
Јован Суботић, фото: К.М.

Подсјећамо да су избори за састав локалног парлемента у Херцег Новом одржани 9. маја. Према подацима Општинске изборне комисије (ОИК), у бирачки списак било је уписано 25.590 бирача, а укупно је гласало 17.005 Новљана. Од укупног броја гласачких листића било је 8.585 неупотребљених, али и 267 неважећих.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 18:43