Обиљежавање годишњице сјече чемпреса у Бару / -Д.С.
18/01/2022 u 06:20 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Три године од сјече чемпреса у дворишту Гимназије „Нико Роловић“: Бар памти и неће одустати

Грађани су заслужили да виде резултате своје борбе – обновљено двориште, вртић и чемпресе, како је и гласила парола којом су се водили, и тражимо да институције интензивирају свој рад, саопштили су из Грађанске иницијативе „Држати усправно“

Поводом три године од сјече чемпреса у дворишту Гимназије "Нико Роловић", која се догодила 17. јануара 2019. године, саопштењем за јавност, обратили су се представници Грађанске иницијативе "Држати усправно", која се борила за очување чемпреса у Бару. Они наглашавају да још једну годишњицу од сјече чемпреса у дворишту барске гимназије грађани и ученици дочекују у девастираном простору и без одговора на питање када ће бити предузете конкретне мјере у рјешавању овог проблема. Истичу и да је ванинституционална борба грађана за простор завршена, а даље рјешавање овог питања је у рукама институција од којих, како наглашавају, очекују да раде свој посао.

image

Чемпреси посјечени 17. јануара 2019.

-Д.С.

– Намеће се закључак да су грађани још једном изиграни и да сва дата обећања остају затрпана у мору бирократије, без обзира на помпезне најаве позитивних промјена. Али, Бар памти, и нећемо одустати док барска гимназија, као и сви грађани, не добију адекватно уређен дворишни простор и док се не надокнади нанесена штета – наводи се у саопштењу Грађанске иницијативе "Држати усправно".

”Из ГИ „Држати усправно“ саопштили да ни након три године од сјече чемпреса није санирано двориште Гимназије „Нико Роловић“

Они наглашавају да у нормалним околностима институције не би морале да чекају да захтјеви одјекују улицама, нити да их грађани дописима подсјећају на обећано, већ би се проактивно бавили питањима у својој надлежности.

– Група грађана, која се борила за очување чемпреса у дворишту барске гимназије, у протекле три године активно је апеловала на институције да изврше санацију овог простора, као и да се покрене питање изградње вртића на погоднијој, алтернативној локацији. Након обиљежавања двије године од сјече чемпреса, у комуникацији са Министарством просвјете, науке, културе и спорта добили смо још једном увјерење да ће двориште бити уређено. Упркос обећањима која смо чули од министарке Весне Братић, двориште које користе четири школе са укупно 1.500 ученика, становници околних зграда али и остали грађани, није оспособљено за употребу – наглашавају из ГИ "Држати усправно".

Радује што је покренута процедура за изградњу дјечјег вртића

– Ипак, радује што је покренута процедура за изградњу дјечјег вртића и што је спроведен конкурс за идејно архитектонско рјешење. Очекујемо да комисија искристалише најбоља рјешења и одабере пројекат који ће ријешити питање попуњених капацитета вртића у Бару. И у случају вртића нас очекује расписивање тендера за избор извођача од стране Управе јавних радова, ангажовање пројектног бироа за израду главног пројекта и бројне друге процедуре, па тек онда реализација. Надамо се да ће почетак радова кренути када је и обећано из Министарства просторног планирања – почетком љета ове године. Очекујемо и да се на исти начин спроведе и конкурс за идејно рјешење за уређење дворишта, као и да министарство у комуникацији са професорима и ученицима школе дође до најбољег рјешења, како не би још једну школску годину дочекали у оваквом простору.

Додају да је простор испред гимназије тренутно такав да не заслужује да буде назван двориштем, а саднице чемпреса, које су неспретно засађене у маркетиншке сврхе, махом су осушене.

– Не само да простор није функционалан и употребљив, већ је и визуелно уништено само срце града. И док свједочимо да на терену ништа није урађено, очекујемо од надлежног министарства да информише грађане да ли су иницирали питање пренамјене формално-правног статуса земљишта и проналазак адекватног пројектног рјешења за обнову дворишта. Ако постоји воља доносилаца одлука, као што смо чули, онда се поставља питање гдје је запело и због чега још једну годину дочекујемо без уређеног дворишта. Грађани су заслужили да виде резултате своје борбе – обновљено двориште, вртић и чемпресе, како је и гласила парола којом су се водили, и тражимо да институције интензивирају свој рад. Сви се сјећамо како су надлежни, укључујући и Општину Бар, пуном паром радили на изградњи нелегалног објекта, на парцели која не испуњава безбједносне претпоставке. Свједочимо и да тренутна влада активно ради на измјенама ДУП-а Тополице III, па очекујемо и да се истим интензитетом посвети уређењу Тополице I, односно парцелама барске гимназије – поручују из Грађанске иницијативе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 11:48