Смеће на никшићкој тврђави / -Ж.Ш.
24/07/2021 u 08:20 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Никшићки Бедем затрпан смећем

Данас чистимо. Увијек смо ми и одржавали тврђаву, једини - написао је Петар Шундић у СМС поруци, истичући да су уочи одржавања Бедем феста, 13. јула, чак опрали и камен на тврђави

Поражавајући је призор који се последњих дана може видјети на старог градској тврђави, која се уздиже изнад никшићког насеља Стара Варош. Једно од кулурних добара града Никшића, чије фотографије зидина красе бројне туристичке брошуре, малтене је претворено у депонију. Гомиле смећа, углавном стаклених флаша од разних пића, те папирних чаша и друге амбалаже и отпада слике су са тврђаве од 13. јула када се на њој организовао "култни" музички фестивал Бедем фест који је ове године трајао само једно вече и неславно се завршио што смо организације, што због контроле поштовања прописаних епидемиолошких мјера. Ипак, посјетиоци су иза себе и те једне вечери оставили неред које организатор ни након десет дана од одржавања фестивала до данас није уклонио. Директор фестивала Петар Шундић јуче није одговарао на наше позиве, а у СМС поруци је написао да су протеклих дана имали обавезу да са тврђаве уклоне сав мобилијар и опрему.

image

Умјесто воде у кориту Грчанице смеће

-Ж.Ш.

-Данима смо спуштали мобилијар са тврђаве. Данас чистимо. Увијек смо ми и одржавали тврђаву, једини - написао је јуче Шундић истичући да су уочи одржавања фестивала, а у циљу припреме Бедема за извођаче и посјетиоце, са никшићким ватрогасцима чак опрали и камен.

У локалној Туристичкој организацији (ТО) су нам казали да ове године нису имали учешћа у организовању те музичке манифестације.

-По први пут ове године са организаторима фестивала нисмо имали ама баш никакву комуникацију, а логично је било да будемо присутни на Бедему током те манифестације. Нисмо чак ни добили званично обавјештење хоће ли се и када, или не фестивал организовати, казали су јуче за "Дан" из никшићке ТО.

Дивље депоније присутне на више локација

Екипе градског Комуналног предузећа, а уз помоћ општинске механизације тзв. "машинског прстена" покушавају да уклоне више депонија у малтене ужој градској зони. Гомиле смећа, готово је константна слика, налазе се и у непосредној близини саобраћајница, па и оних главних које Никшић спајају са другим крајевима. Највећи проблеми у том домену и даље су рјечна корита која су одавно претворена у депоније разног отпада. И даље предњачи ријека Грачаница чије воде у овом периоду нема, али зато има на тоне смећа у већем дијелу њеног корита. Посебно је забрињавајућа ситуација код њених мостова испод насеља "Будо Томовић" и код рампе Рудника боксита.

Истичу ипак да је проблем са непрописним одлагањем отпада на Бедему, као и на више других локација у Никшићу, и даље велики проблем који се напокон мора рјешавати.

-Оно што ТО може из својих надлежности јесте да још једном упутимо молбу свим организаторима фестивала и других манифестација, посјетиоцима и грађанима да воде рачуна о одлагању отпада. Свима нама треба да буде циљ да локалитети овог дивног града буду чисти и уредни и да се поносимо њима, истакли су из ТО.

Тврђава је занимљив локалитет за туристе који обилазе град под Требјесом. Тачан датум њеног настанка се не зна, а по обрисима се претпоставља да се изграђена на темељима некадашњем римског војног утврђења из 4. вијека. Кроз историју је више пута рушена и поново грађена, а Турци су је обновили крајем 17. и почетком 18. вијека па је до 1877. године представљала њихово јако упориште.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 23:49