/ foto privatna arhiva
15/11/2023 u 05:42 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nikšić: Medvjed zaklao tri krave

Predsjednik lovačkog društva "Dr Zoran Kesler" Milan Vujović kaže da su njihove mogućnosti po ovom pitanju ograničene, jer je medvjed na niovu države trajno zaštićen

Domaćinu Živku Kosoviću, u selu Donja Trepča, udaljenom 12 km od Nikšića, medvjed je u protekla dva dana napao četiri krave od kojih je tri zaklao.

– Na kilometar od kuće gdje su uglavnom krave na ispaši, medvjed je prvi dan ubio jednu kravu, a drugi dan je napao tri krave, od koje je jedna povrijeđena a druge dvije zaklane. Prvi napad se dogodio ranom zorom, a drugi usred bijela dana – ispričao je Kosović pojašnjavajući da im medvjedi ove godine otkad su se pojavili otežavaju život.

– U selu se ne može opstati od medvjeda, ali ni od vukova. Srećom, vukovi još nisu napadali stoku i domaćinstva. Medvjed je nedavno i komšijama napao kravu, a u selu Rudinama dvije – kaže Kosović, dodajući da su mještani poslednjih mjesec dana otkad medvjedi haraju ovim područjem u bezizlaznoj situaciji.

Ostalo mu je još petoro govedi koje sada mora da čuva, a plaši se da bi medvjed mogao početi i ljude da napada.

– U ime mještana apelujem na ministarstvo da se medvjedi ne prezaštićuju zakonom već da se povede računa i o ljudima koji su nezaštićeni, i da oni koji se toliko bore za njihovu zaštitu slobodno medvjede povedu svojim kućama – kaže Kosović ističući da mu je jedino preostalo da ministarstvu poljoprivrede uputi zahtjev za odštetu i čeka njihovu odluku.

Kosović je o svemu obavijestio lovočuvara, Lovačko društvo "Dr Zoran Kesler" iz Nikšića i veterinara Draga Mićunovića koji je obavio uviđaj na licu mjesta.

Predsjednik lovačkog društva "Dr Zoran Kesler" Milan Vujović kaže da su njihove mogućnosti po ovom pitanju ograničene, jer je medvjed na niovu države trajno zaštićen.

– U ovim slučajevima mi smo nemoćni. Veoma nam je žao što se ovo dogodilo, ali jedno od rješenja je da se zaštiti područje gdje stoka ide na ispašu. Savez Crne Gore je u saradnji sa ministarstvom apelovao da se kupuju čobanice koje su domaćinstvima nuđene po povoljnim cijenama – kazao je Vujović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 07:53