/ - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć
14/07/2024 u 22:05 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(FOTO) Nikšić: Na planini Somini osvećena crkva posvećena ikoni Majke Božije „Umekšavanje zlih srca“

Danas je episkop budimljansko-nikšićki Metodije sa sveštenstvom i monaštvom osveštao crkvu posvećenu ikoni Majke Božije „Umekšavanje zlih srca“ koja se nalazi na planini Somini u mjestu Hercegove Luke, udaljenim šezdesetak kilometara od Nikšića.

Prije toga veliki broj vjernog naroda  imao je priliku da se pokloni orginalnoj mirotočivoj ikoni Majke Božije „Umekšavanje zlih srca“, koja obilazi pravoslavne zemlje, kako bi vjernici mogli da pristupe i njoj se poklone.

Vladika Metodije čestitao je osvećenje novoizgrađene crkve koja se nalazi u sklopu manastira Preobraženja Gospodnjeg na planini Somini i koji je metoh manastira Kosijerevo.

-Sticanjem blagodati Duha Svetoga stičemo sličnost Hristu Bogo-čovjeku. Ako se Njemu molimo i Njemu kajemo, a pritom opraštamo nedostatke drugih ljudi koji imaju prema nama, onda imamo velike šanse da postanemo slični Onome zbog koga smo se danas okupili na ovom divnom sabranju kod mati Sinklititije i sestre Bosiljke na planini Somini i ustanovili časni predsto na kome se služi liturgija. Tako je Bog ustrojio da sve što je stvorio da se spašava sa njim, odnosno da se svetom liturgijom osvećuje sva Njegova tvorevina, a to je smisao našeg postojanja, nas hrišćana. Drugim dolaskom Hristovim uspostaviće se nova tvar, a nova tvar je vaskrsli Hristos, koji nam je time pokazao kakav će biti naš život Njegovim drugim dolaskom. Kada se na nebu sa istoka bude pojavio sa svom slavom i anđelima, On će tada suditi živima koje će zateći i upokojenima od postanka svijeta do tada-besjedio je vladika Metodije i naglasio da će milost božija dati da se svi na ovome svijetu urazume i vrate na put pokajanja jer nam se približilo Carstvo nebesko.

-Zapamtite da sve u životu što učinite, kakvu god vrlinu i podvig imate, da svoje postupanje i riješenost imate, prema tome da drugome oprostite, jer bez toga ne možemo se primaći, doći u blizinu božiju, pričestiti se svetim darovima, a da nam oni budu na spasenje i na izliječenje, iscjeljenje duše i tijela i da nam budu na oproštaj sagrešenja i na život vječni-rekao je Metodije.

Osvećenju crkve na planini Somini prisustvovao je Sergej Kolin, koji je najviše zaslužan što ikona Majke Božije “Umekšavanje zlih srca” putuje pravoslavnim zemljama. Bio je prisutan I proslavnjeni košarkaš Nikola Mirotić sa porodicom.

Arhipastirskom gramatom vladika Metofije  odlikovao je Miljana Glušaca iz Donjih Crkvica, porodicu Gajić i Jelenu Giljen iz Novog Sada i prof. dr Ljiljanu Radulović iz Podgorice.

Natalija Sergejevna iz Moskve uručila je sestrama manastira Somina darove – ikone od Fondacije „Svetog mučenika Bonifacija“ za novoosveštanu crkvu.

Mati Sinklitikija u znak blagodarnosti episkopu Metodiju uručila je ikone Majke Božije „Umekšanje zlih srca“ i Svetog Aleksandra Nevskog, a potom i zahvalnice svim onim koji pomažu manastir.

U kulturno – umjetničkom programu učestvovali su etno pojci Katarina Božić, Tijana Vučetić i Milena Radonjić, hor „Prepodobne mati Angeline“ kojim rukovodi profesor Ana Bojić, recitatori Marija Banićević i Nektarije Radonjić i guslar Ðorđije Tomić.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. oktobar 2024 01:37