/ - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIĆ
24/09/2024 u 12:53 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Nikšić: Obilježen Dan Evropske saradnje

Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) je u okviru projekta „Doprinos procesu pristupanja EU kroz prizmu Poglavlja 27“ organizovalo kreativnu radiocu za djecu i kampanju sa građanima, čime je obilježen Dan Evropske saradnje.

Prvi čovjek nikšićkog DMEN-a Miodrag Karadžić ističe da je Nikšić bio jedan od gradova širom Evrope koji su obilježili taj datum, koji slavi važnost i dostignuća teritorijalne saradnje.

-Datum simbolično skreće pažnju na izdvajanje sredstva EU za mnogobrojne projekte, koji omogućavaju da se evropski model razvoja prilagodi novoj globalnoj realnosti, da se prevazilaze zajednički izazovi kao što su klimatske promene, socijalna inkluzija, da se unapređuje turizam, kulturna razmjena i sve ono što doprinosi boljem životu građana bez obzira gdje žive. Tokom kreativne radionice djeca su uz pomoć  animatora: Nataše Karadžić, Ivane Vemić i Vesne Jokić crtali radove na temu ekologije i povezanosti Crne Gore sa EU integracijama – rekao je Karadžić.

image
- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIĆ

Djeca su svoje kreacije izražavala različitim tehnikama, a na kraju radionice realizovana je izložba dječijih radova na otvorenom i radovi su bili izloženi na terasi kafe bara Propaganda.

Učesnici radionice su bila djeca iz JPU „Dragan Kovačević“, vaspitna jedinica Lastavica i Osnovnih škola „Luka Simonović“ i „Olga Golović“.

Tokom kampanje sa građanima razgovarali smo o EU integracijama sa fokusom na temu životne sredine i klimatskih promjena i ujedno podsjetili na 20. septembar kao važan datum kada je Crna Gora 1991. godine proglašena za ekološku državu.

Kampanju su pratili promotivni materijali (šolje, kape) sa logoima Crne Gore, EU i DMENa i natpisom „Putujmo u EU“ koji su dijeljeni djeci i građanima.

Projekat „Doprinos procesu pristupanja EU kroz prizmu Poglavlja 27“ je finansisjki podržan od Ministarstva evropskih poslova u sklopu konkursa za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u 2024. godini pod nazivom „Na evropskom putu“.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. septembar 2024 12:54