/ Željko Šapurić
12/07/2024 u 12:49 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(FOTO) Nikšić: Slava hrama Svetih apostola Petra i Pavla – Petrovdan

Na praznik Svetih apostola Petra i Pavla, danas je sveštenstvo Arhijerejskog namjesništva Nikšić služilo svetu Liturgiju u hramu posvećenom dvojici prvovrhovnih apostola, u starom gradskom groblju.

Načalstvovao je protojerej-stavrofor Slobodan Jokić, arhijerejski namjesnik nikšićki uz sasluženje protojereja: Miodraga Todorovića i Danila Zirojevića, starješine ove drevne svetinje i uz molitveno učešće velikog broja vjernog naroda.

image
Željko Šapurić

Današnji veliki praznik sabranom narodu čestitao je sveštenik Miodrag Todorović  koji je istakao da je Crkva Božija, Sveta, Saborna i Apostolska.

image
Željko Šapurić

- Zato mi danas koji smo ovdje sabrani jesmo članovi Vaseljene i članovi Saborne crkve, koja nikoga ne isljučuje, bilo da je koje boje kože, škole ili provijencije. Svi sabori su ograničeni, jedino u Crkvi nikom nije tijesno, zato u Crkvi treba da primimio tu dubinu i oštrinu, onu kojom je Hristos opominjao apostola Petra kada je lovio ribu. Čovjek je slika i prilika Božija, zato se ti darovi jedino bude i projavljuju kroz Crkvu - rekao je Todorović, posjetivši da je Crkva Svetog Petra Pavla dugo godina i vjekova bila nikšićka Saborna crkva, sve do osveštanja crkve Svetog Vasilija Ostroškog 1900. godine.

image
Željko Šapurić

Svetoj Tajni pričešća pristupio je vjerni narod, koji se tokom Bogom blagoslovenog Petrovskog posta, pripremao postom i molitvom. Hramovna slava drevne svetinje, crkve Svetih apostola Petra i Pavla, u neposrednoj blizini nikšićkog Sabornog hrama, proslavljena je blagosiljanjem i lomljenjem slavskog kolača. Osveštani su slavski kolači svečara koji Svete prvovrhovne apostole proslavljaju kao svoje duhovne zaštitnike.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. septembar 2024 08:18