foto: željko šapurić / - FOTO: žELJKO šAPURIć
01/10/2024 u 16:42 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Nikšić: Tvrđava Bedem baština koja povezuje kulturne mreže i rute

Danas su učenici četvrtog razreda Osnovne škole „Branko Božović“ iz Podgorice na nikšićkoj tvrđavi Bedem, javnim časom „Kulturna baština i turizam kao mostovi mira“ obilježili Dan svjetskog turizma, čime je završeno ovogodišnje izdanje Dana Evropske baštine.

Zahvaljujući Željezničkom prevozu Crne Gore 120 podgoričkih mališana besplatno je doputovalo i posjetilo tvrđavu Bedem u okviru nastavka saradnje „Ponovo putujemo vozom“ spajajući kulturnu baštinu i željezničku rutu Podgorica – Nikšić koja vodi pored brojnih kulturno istorijskih znamenitosti.

Direktor NVO „Pro futuro“ i direktor „Bedem festa“ Petar Šundić za „DAN“ ističe da su na jedan jako interesantan način zaokružili Dane Evropske baštine 2024. godine.

-Shodno temi, ovo je baština koja povezuje kulturne mreže i rute. Zahvaljujući sjajnoj saradnju sa Željeznicom Crne Gore, podgorički mališani došli su u Nikšić, popeli se na tvrđavu Bedem gdje je zbog njih organizovan javni čas „Kulturna baština i turizam kao mostovi mira“. Bila je to sjajna prilika da se djeca upoznaju sa istorijatom ovoga mjesta, da im ispričamo neke interesantne priče i legende koje se vezuju za ovu tvrđavu. Takođe smo ih upoznali sa „Bedem festom“ i drugim manifestacijama koje se održavaju na ovom prostoru – rekao je Šundić i dodao da je u periodu od 23.septembra pa do 1.oktobra,  shodno temi “Baština koja povezuje – kulturne mreže i rute” realizovane volonterske akcije uređivanja šetnih staza i uklanjanja rastinja i trnja sa tvrđave.

image

foto: željko šapurić

- FOTO: žELJKO šAPURIć

--Na maloj sceni ljetnje pozornice na tvrđavi organizovali smo vikend svirke u kojima je učestvovalo nekoliko lokalnih muzičara. Za oko 400 posjetilaca i posjetiteljki svih generacija iz SAD, Velike Britanije, Hong Konga, Havaja, Čilea, Rusije, Francuske, Poljske, Češke, Slovačke, Danske, Izraela, Turske, Njemačke, Australije i Kine, brojnih gradova iz regiona kao i naše drage sugrađane i sugrađanke priredili smo nezaboravno iskustvo pružajući priliku svima koji su došli na tvrđavu Bedem da se druže, obiđu tvrđavu, probaju lokalne specijalitete, probaju Nikšićko pivo, saznaju istorijske priče i legende koje se vezuju za drevne zidine. U neposrednom razgovoru sa strancima promovisali smo Nikšić i informisali ih o našoj kandidaturi za grad prijestonicu kulture 2030. godine – ističe Šundić i zahvaljuje se Ministarstvu kulture I medija, Opštini Nikšić, Turističkoj organizaciji, JU Muzeji I galerije Nikšić, EU4ME, Pivari Trebjesa i ŽPCG.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. oktobar 2024 16:42