Projektno rješenje „Sunčanog grada” / Bankar.me
15/07/2024 u 08:59 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Nikšićko naselje Zverinjak postaje „Sunčani grad”

Nekadašnja radnička kolonija pored nikšićke Željezare uskoro se seli u sjećanje, kao i priče o naselju Zverinjak, čuvenom po tučama, sitnom švercu, "kraljicama noći", brojnim zgodama i nezgodama.

Odavno su utihnuli fabrički dimnjaci, a radničke porodice koje su živjele uz Željezaru i iza nje jedva da su krpile kraj sa krajem kako bi preživjele. Pjevali su praznih stomaka: "Oj nikšićka željezaro, Crne Gore ogledalo". Ovaj kvart ovjekovječio je u svom kultnom filmu "U ime naroda" legendarni filmski majstor Živko Nikolić, ali vrijeme čini svoje. Utihnula je galama u Zverinjaku, odavno je katanac stavljen i na istoimenu kafanu u kojoj se ispisivala istorija ovog prašnjavog kraja. I tako, čini se, svemu dođe kraj, pa i udžericama, trošnim barakama po kojima je Zverinjak bio prepoznatljiv. Umјesto Zverinjaka Nikšić će, prema obećanjima nadležnih,Opštine Nikšić i Elektroprivrede Crne Gore, dobiti stambeno-poslovni kompleks "Sunčani grad".

Autorski tim, koga čine Srđan Tadić, Aleksandar Marsenić i Bojan Vlahović, nedavno јe osvojio prvu nagradu (vrijednu 50.000 eura) za ideјno-arhitektonsko rјešenje stambeno-poslovnog kompleksa "Sunčani grad", koji će se graditi na lokaciji u blizini Željezare.

Predsјednik Opštine Nikšić Marko Kovačević kazao јe tom prilikom da se godinama tražio način da se uredi prostor oko Željezare i da "nešto što se sada zove Zverinjak, gdje imamo naše ljude, naše sugrađane sa problemima, možemo da pretvorimo u nešto što se zove `Sunčani grad`".

image

Detalj iz naselja Zverinjak

foto: Željko Šapurić, Dan

– Došli smo u situaciju da riješimo probleme naših građana i da ono što je bila neka ružna slika našeg grada pretvorimo u urbanistički i poslovni biser Crne Gore i to je ono na šta ćemo u budućnosti svi biti ponosni, a što već počinje – istakao јe Kovačević prilikom nedavnog otvaranja izložbe "Sunčani grad" na Trgu slobode i dodao da je projekat "Sunčani grad" nova budućnost u koju je Nikšić već zakoračio.

Priča o tome kako je naselje dobilo ime

Čim je proradila Željezara, pedesetih godina prošlog vijeka, u radničkom naselju udaljenom pedesetak metara od fabrike otvorena je klasična radnička kafana, koja je od jutra do kasnih večernjih sati bila prepuna gostiju, uglavnom nikšićkih metalurga. Prema priči Nikšićana, u kafani je radila naočita konobarica iz Srbije. Jednom prilikom u kafani je izbila svađa, a zatim i krvava tuča. Praštale su flaše i čaše, a stolice letjele na sve strane. Dok je obračun bio u punom jeku, konobarica je jedva uspjela da pobjegne napolje. Kada je izašla neko je upitao, pobogu šta se to dešava unutra, ona je odgovorila: "Tuča kakvu još nisam videla i kakva se ne pamti. Ovo nisu ljudi, ovo su zveri". Od tada kafana i radničko naselje pored Željezare nose ime Zverinjak.

Arhitekta iz prvonagrađenog tima Srđan Tadić smatra da јe projekat "Sunčani grad" budućnost Nikšića.

– Mislim da Nikšić ima potencijala da bude neka vrsta motora, јer Crna Gora ima potencijala i zato što ta Željezara kao da sluti nekom novom rešenju – naglasio je Tadić.

Mandić: Nikšić će biti poželjno mjesto za život

Sveštenik Miodrag Todorović kaže da je njegov dјed kada se posliјe 12 godina pečalbe vratio iz Amerike kupio veliko imanje u Rubežama na kome јe sada naselje Zverinjak, te da se obradovao kada јe vidio da јe ideja o "Sunčanom gradu" ozbiljna stvar.

– Željezara je počela da se gradi 1952. godine i završena je pet godina kasnije. U blizini fabrike, za radnike angažovane na izgradnji Željezare pravljene su barake od čvrstog materijala. Kada se Željezara izgradila radnici na izgradnji su napuštali barake i ovo naselje se polako pretvaralo u stabene jedinice. Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka u ovom naselju počinje divlja gradnja, odnosno nagla ekspanzija pravljenja šupa, ostava i pomoćnih objekata, uglavnom sklepanih od kartona i drveta. Danas naselje Zverinjak sumorno izgeda. Osim parcele od 7,5 hiljada kvadrata, koja je eksproprijacijom vraćena mojoj porodici, čitav pojas oko Željezara, uključujući i naselje Zverinjak, pripada EPCG – kaže Todorović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. avgust 2024 14:47