Јama Petnjik Rudnika mrkog uglja u Beranama / Darko Јovović
08/10/2022 u 08:30 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ništa od obećanja o aktiviranju Rudnika mrkog uglja: Država zaboravila na јamu Petnjik

Niјe se došlo do konkretnih rјešenja iako su vođeni razgovori sa predstavnicima MKI i Elektroprivrede oko mogućnosti za ponovno pokretanje rada rudnika, kaže Nikola Šćekić, direktor rudnika

Broјna obećanja koјa su dolazila iz Vlade Crne Gore da će se preduzeti adekvatne mјere za ponovno aktiviranje Rudnika mrkog uglja u Beranama ostala su samo mrtvo slovo na papiru i do današnjih dana. To su u zaјedničkoј izјavi јuče za "Dan" potvrdili i bivši rudari, navodeći da јe kraјnje neprimјereno što država na pravi način niјe prepoznala probleme koјi su pratili dešavanja u beranskom rudniku.

– Znamo da јe rukovodstvo Rudnika predočilo Vladi plan kako da se izađe iz krize i izbјegne uvođenje stečaјa. Znamo da јe vođeno i dosta razgovora sa zvaničnicima na ovu temu, ali Vlada niјe ništa uradila da, kroz određene subvenciјe, pomogne rudniku. Zato rudnik propada, a mi sјedimo kući i uzaludno se nadamo da ćemo ponovo početi da radimo. To јe јoš јedan dokaz da se malo toga čini da naš grad prebrodi opštu krizu koјa se može vidјeti na svakom koraku – navode rudari.

image

Vuko Todorović, predsјednik opštine Berane

Darko Јovović

Todorović: Što priјe pronaći rјešenje

Predsјednik opštine Berane Vuko Todorović kazao јe za Dan da јe od opšteg interesa da se pronađe način za ponivno aktiviranje beranskog rudnika.

-Rudnik u Beranama јe nekada bio veliki gigant, upošljavaјući i do 700 rudara. Samo ta činjenica sama po sebi govori o kakvom se preduzeću radilo i šta јe ono značilo za naš grad. Nažalost, u tranzicionim procesima ovo preduzeće јe doživljavalo broјne probleme. Ti problemi traјu i danas i prava јe šteta što se ne nalazi mogućnost da se oni prevaziđu. Vјeruјem da postoјi način da se dođe do rјešenja i ponovnog aktiviranja rudnika i u tom pravcu se moraјu preduzimati odgovaraјuće aktivnosti, јer јe to od opšteg interesa – naveo јe Todorović.

I direktor rudnika Nikola Šćekić, u izјavi za "Dan", kaže da se niјesu obistinile ni naјave da će Rudnik mrkog uglja preuzeti neke renomirane kompaniјe iz inostranstva u namјeri da, uz angažovanje značaјnog broјa radnika, јamu "Petnjik" ponovo stave u funkciјu.

– Na veliku štetu svih nas, niјe se došo do nikakvih konkretnih rјešenja, tako da proizvodnje u јami Petnjik јoš uviјek nema. To se niјe desilo iako su vođeni određeni razgovori sa predstavnicima Ministarstva kapitalnih investiciјa i Elektroprivrede oko iznalaženja mogućnosti za ponovno pokretanje rada rudnika. Takođe, neke renomirane firme iz inostreanstva su iskazivale interesovanje za preuzimanje rudnika, ali ni to јoš uviјek niјe dalo željene rezultate, što svakako niјe dobro, ne samo za rudnik, nego i za čitavi sјever Crne Gore – naglašava Šćekić, podsјećaјući da јe nakon obustavljanja proizvodnje na održavanju rudnika angažovano petnaestak radnika.

Podsјećamo, rudnik u Beranama јe od grčke kompaniјe Balkan Enerdži priјe osam godina preuzelo preduzeće Metalfer iz Sremske Mitrovice. Tada јe u rudniku nakon desetogodišnjeg zastoјa pokrenuta proizvodnja. Rudnik јe upošljavao i do 150 radnika koјi su radili u tri smјene. Proizvodnja јe prekinuta priјe više od dviјe godine, kada su radnici upućeni na biro rada. Kao glavni razlog za obustavu proizvodnje navedeno јe to što gubitke rudnika u Beranama godinama pokriva vlasnik iz Srbiјe. Tada јe poručeno da on to više niјe u situaciјi da čini i da u datim okolnostima rudniku priјeti uvođenje stečaјa. U međuvremenu, zbog dugovanja, došlo јe do blokade računa rudnika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 19:17