/ - Фото. Министарство здравља
22/10/2021 u 19:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нове количине најсавременије терапије за почетни стадијум КОВИД инфекције

Раније данас, министарка здравља је са колегама из Клиничког центра Црне Горе и Института за јавно здравље Црне Горе посјетила Универзитетску болницу Charité

Министарство здравља Њемачке донираће Министарству здравља Црне Горе 1.536 јединица моноклоналног антитијела (мАб) Цасиривимаб и моноклоналног антитијела (мАб) Имдевимаба које се састоји од 1.536 бочица Цасиривимаба и 1.536 бочица Имдевимаба за комбиновану примјену вриједних 3.172.454 еура.

То је, из Берлина, најавила министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић, која предводи црногорску делегацију током званичне посјете престижном Институту Роберт Кох и Универзитетској болници Charité. 

-Црна Гора је неизмјерно захвална Њемачкој на комплетној досадашњој помоћи, првенствено у сфери борбе против пандемије корона вируса са нагласком на предстојећу донацију моноклоналних антитијела која се примјењују у почетној фази борбе против Ковид инфекције. Вриједност ове донације је 3.172.454 еура, међутим, она превазилази сваку цијену, имајући на уму да ћемо, уз помоћ ових љекова, настојати да сузбијемо болест на њеном самом почетку- поручила је Боровинић Бојовић уз подсјећање да је Црна Гора још у августу почела набавку моноклоналних антитијела која се примјењују код обољелих од КОВИД инфекције, а којима није потребна додатна кисеоничка терапија – исткала је министарка.

Раније данас, министарка здравља је са колегама из Клиничког центра Црне Горе и Института за јавно здравље Црне Горе посјетила Универзитетску болницу Charité.

-На лицу мјеста смо се увјерили у све бенефите телемедицине која је у Црној Гори у повоју. Урадићемо све што је у нашој моћи да колеге из Нјемачке, уз помоћ телемедицине, учествују у прегледима и предлагању терапија за пацијенте у Црној Гори. Посјетили смо и јединице интензивне његе, гдје ће се у наредном периоду обучавати љекари из Црне Горе. Као министарка здравља напомињем да ми је изузетно драго што су уважене колеге из Берлина препознале КЦЦГ и ИЈЗЦГ као поуздане партнере. Ми ћемо сигурно оправдати повјерење- казала је Боровинић Бојовић.

Током посјете Берлину, министарка здравља ће са колегама, директорицом КЦЦГ Љиљаном Радуловић, директором ИЈЗЦГ Игором Галићем и шефицом канцеларије Свјетске здравствене организације у Црној Гори, Мином Брајовић посјетити и Институт Роберт Кох. Очекује се да ће ИЈЗЦГ и РКИ потписати Меморандум о сарадњи чиме ће се формализовати досадашња сарадња двије установе.

Делегација ће, такође, у недјељу 24. октобра присуствовати отварању Свјетског здравственог самита у Берлину који се одржава под покровитељством канцеларке Ангеле Меркел, предсједнице Европске комисије Урсуле фон дер Лејен, предсједника Француске Емануела Макрона и генералног дикретора Свјетске здравствене организације Тедроса А. Гебрехесуса.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:09