Фото: Дневне новине Дан / -Фото: Дневне новине Дан
29/07/2021 u 06:56 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нове мјере изазивају несигурност код туриста: Траже да им се врате резервације

Сезона ипак протиче у складу са очекивањима, иако није било оптимизма

На барској ривијери, према најновијим информацијама, тренутно борави 15.211 регистрованих туриста, што је за око девет и по пута више него лани у исто вријеме, саопштио је за "Дан" директор Туристичке организације Емил Кукаљ.

Од укупног броја гостију, у хотелима борави 3.904 гостију, односно 16,54 пута више него лани, док у приватном смјештају борави 11.252, или око осам пута више него прошле године. Највећи број туриста је из земаља окружења, Србије, Босне и Херцеговине, Сјеверне Македоније, али има гостију и из Русије, земаља бившег Совјетског Савеза, Пољске и других тржишта.

Кукаљ каже да сезона протиче у складу са њиховим очекивањима, која за ову годину нијесу била оптимистична.

– Око 15.000 туриста је значајно више него што их је било лани, а за 15 одсто мање у односу на 2019. годину. Највише гостију је у приватном смјештају, док их је у хотелима мање. Ове ходине имамо пораст броја долазака туриста млађе старосне доби, од 26 до 35 година. Углавном су високообразовани туристи, њих око 60 одсто имају високо образовање, а када је у питању потрошачка моћ, већином долазе из домаћинстава гдје су им мјесечна примања између хиљаду и хиљаду петсто еура, а мотив за долазак у Бар је цјеновно најконкурентнија понуда. Веома су задовољни боравком у граду под Румијом и радо се враћају на ову дестинацију. Вјероватно ће се њих око 60 одсто вратити у Бар на одмор, а препоручиће ову дестинацију и пријатељима и рођацима – казао је Кукаљ.

Што се, пак тиче потрошње, она је, према његовим ријечима нешто нижа у односу на претходне године. Укупни просјечни трошкови путовања по особи током јула ове године износе око 305 еура, а у односу на 2019. та потрошња је нижа за 50 по 60 еура. Кукаљ је казао и да у шпицу сезоне очекују добру попуњеност капацитета.

Предсједник Удружења хотелијера, угоститеља и приватног смјештаја Момчило Шћекић поручује да се мора учинити све да се ова сезона успјешно заврши.

– Само што је у јавност изашло обавјештење о новим мјерама, гости се интересују шта ће бити након 2. августа, и да ли ће моћи да дођу у Црну Гору. Питају да ли ће бити уведени обавезни тестови или вакцинација. Ове мјере већ имају негативан одраз, јер се гости јављају интересујући се какав ће бити организовани боравак, посебно у ванпансионској потрошњи. Такође, овакве нагле промјене изазивају неповјерење и несигурност код туриста, јер су нам у случају пооштравања неких мјера већ тражили повраћај унапријед уплаћених средстава за резервацију смјештаја. Апелујемо на власнике хотела и приватног смјештаја, као и угоститеље, да појачају хигијену на највећи могући ниво, како бисмо имали што мање последица од ковида-19 – поручио је Шћекић.

Хотелијери у Бару задовољни су како протиче сезона, као и попуњеношћу хотелских капацитета.

У хотелу "Калампер" кажу да је у јулу настављен позитиван тренд доласка гостију.

– Јако смо задовољни попуњеношћу смјештајних капацитета, која тренутно износи око 90 процената. Тај проценат варира из дана у дан, па се некада дешава да попуњеност иде и до 100 посто и да немамо ниједну слободну собу у хотелу – истичу из "Калампера".

Директорица маркетинга и продаје у хотелу "Принцес" Љиљана Лукшић каже да је хотел попуњен између 90 и 100 посто.

– Добру попуњеност биљежимо и у наредним данима, све до 20. до 25. августа. Карактеристика ове сезоне је попуњавање капацитета у ласт минуту, мјесец за мјесец – каже она.

Иначе, у хотелу у овом тренутку борави највише гостију из БиХ, Србије, Црне Горе, Украјине и Пољске.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:44