/ - ФОТО: ЦИЗИП
22/12/2021 u 14:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО) Нови дом за пеликане на Улцињској солани

У плану је постављање и 10 кућица, што ће, надамо се, додатно допирнијети очувању популације шарене утве на солани

Улцињска солана, најважније зимовалиште, гнијездилиште и хранилиште за птице на источној обали Јадранског мора, ускоро би могла постатити друго мјесто у Црној Гори на којем гнијезде пеликани, саопштено је из ЦЗИП-а.

-Наиме, у последњих неколико година, орнитолози Центра за заштиту и поручавање птица су у оквиру редовних мониторинга које спроводе на овом подручју, регистровали и до 150 пеликана. Бројка је показатељ да им услови на солани итекако одговарају те да је њихово гнијежђење могуће очекивати уз спровођење одређених конзервацијских мјера. Слично је реализовано на Скадарском језеру гдје су забиљежени одлични резултати и пораст броја гнијездећих парова у протеклих пар година, што се очигледно рефлектује и на бројности пеликана на Улцињској солани-наводе у саопштењу.

image
- ФОТО: ЦИЗИП

Додају:"У том смислу, поставили смо један сплав за гнијежђење и на овај начин обезбиједили услове за повратак пеликана као гњездарица на солани. Имајући у виду литературне податке из 19.вијека који показују да су пеликани гнијездили на Зогањском блату, тј садашњој солани, и охрабрујуће податке о њиховој тренутној бројности надамо се да ће пеликани прихватити сплавове и да ћемо у наредним годинама бројати младе управо са овог подручја".

-Ове и прошле године поставили смо и два сплава за гнијежђење обичних чигри као и 10 стационираних сплавова за малу чигру. Пропадање насипа и бентова због изостанка управљања хидролошким режимом на солани, довело је до тога да су ове врсте суочавају са губитком станишта и одговарајућих локација за гнијежђење, те су мјере које спроводимо неопходне за њихов опстанак на солани. Фотографије са терена показују о каквим оштећењима насипа је ријеч а уколико се у скоријем року не ријеше питања управљачке структуре Парка природе, можемо очекивати озбиљне посљедице по екосистем- наводе.

image
- ФОТО: ЦИЗИП

Додају:"Још једна врста која је такође угрожена неадекватним управљањем овим парком природе, а уједно и ријетка и законом заштићена врста је шарена утва. 2018. године смо по први пут забиљежили да ова врста гнијезди на солани што је био први научни податак о њеном гнијежђењу у Црној Гори. У плану је постављање и 10 кућица, што ће, надамо се, додатно допирнијети очувању популације шарене утве на солани".

-Одлагање одлуке о формирању управљачког тијела, спори административни процеси и неадекватно управљање водним режимом већ су довели до озбиљног погоршања биодиверзитета и пејзажних вриједности. Недавно усвојена одлука да се Улцињска солана коначно упише у катастар као државна својина, једна је препрека мање на путу  успостављања управљачког тијела. Од Владе Црне Горе и општине Улцињ очекујемо да ће брзо реаговати и рјешено питање власништва искористити да у што скоријем року омогуће да соланом управља стручан и искусан управљач, па самим тим и сачувају њен епитет „птичијег раја“- наводе они-

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:56