У Мједенички поток испуштене опасне материје / -СРК Липљен
07/05/2022 u 06:39 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Нови еколошки акцидент у Шулама; Кнежевић: „Градир Монтенегро” трује Мједенички поток и Ћехотину

Апсолутно немамо никакву одговорност и све опасне материје долазе из старог рудничког окна које ми не контролишемо, поручују из управе Рудника олова и цинка „Градир Монтенегро“

Представници Спортско- риболовног клуба "Липљен" тврде да су из Рудника олова и цинка "Градир Монтенегро" у воде Мједеничког потока прије два дана испуштене опасне материје, те да се наставља са тровањем овог водотока, а и ријеке Ћехотине.

Вјерују да су прикупљени подаци довољни да Министарство екологије и Агенција за заштиту животне средине реугују и да се упрва Рудника олова и цинка "Градир Монтенегро" натјера да више опасне материје из флотационог система не испуштају у пљеваљске водотоке, у овом случају Мједенички поток који се налази на подручју Мјесне заједнице Шула.

”Ово се догађало и предходних година, али по први пут је рибочуварска служба заједно са представницима МУП-а и пољопривредним инспектором затекла чињенично стање, а лакмус папиром утврђено да се ради о јакој бази (Пх 10), каже Васо Кнежевић

- Акцидент на Мједничком потоку од стране фирме Градир Монтенегро показује друштвену неодговорност на штету животне средине. Ово није ништа неуобичајено, догађало се и предходних година, али по први пут је рибочуварска служба заједно са представницима МУП-а и пољопривредним инспектором затекла чињенично стање, лакмус папиром утврђено да се ради о јакој бази (ПХ 10) и када је неко од запослених видио присутна службена лица, аутоматски је искључено испуштање отпадних вода - каже Васо Кнежевић извршни директор Спортско-риболовног клуба "Липљен".

image

Васо Кнежевић позива надлежне да хитно реагују

-Б.Је.

Кнежевић истиче да нема никакве сумње да је "Градир Монтенегро" одговоран за тровање поменутог водотока, као и да је извршена контрола квалитета воде директно снимана, како би се избјегла свака сумња.

-Ово је уједно и доказ да Градир Монтенегро загађује Ћехотину, јер су се досад константно позивали на кисјеле воде из старих рударских јама за које они, по њиховом тумачењу, нису надлежни. Сада је у питању јака база, која није из природе и старих јама, већ из њиховог погона (флотација), што значи да су они ти који су одговорни за девастацију. Сада је на надлежном министарству и другим службама да реагују, јер је коначно вријеме да се загађивачи, као што је "Градир Монтенегро", натјерају да поштују важећа законска правила и да зауставе даље тровање Ћехотине. Позивамо Министарство екологије и Агенцију за заштиту животне средине да што прије реагују и да се упознају са проблематиком директно на лицу мјеста, јер је она и прекограничног карактера - закључује Кнежевић.

Стручњаци ЦЕТИ-ја далеко и не стижу на вријеме

Извршни директор Спортско-риболовног клуба "Липљен" каже да су из Мједеничког потока узети узорци воде али наглашава да не очекује да ће се ишта по питању утврђења узрока загађења овог водотока десити.

-Узети су и узорци воде, али као и досад то неће бити мјеродавно на суду јер једина акредитована фирма - ЦЕТИ(Центар за екотоксиколошка испитивања) је са сједиштем у Подгорици. Стручњаци ЦЕТИ-а никада не могу стићи у право вријеме на право мјесто, што ова неодговорна фирма злоупотребљава, каже Васо Кнежевић и додаје да се оваквим случајевима треба стати на крај.

- Ово је чист примјер неодговорног привредног пословања, коме треба да се стане на крај - поручио је Кнежевић.

Из Рудника олова и цинка "Градир Монтенегро"одбацују оптужбе извршног директора СРК "Липљен". Они тврде да све опасне материје долазе из старог рудничког окна и наглашавају да не бјеже од било каквих контрола и провјера.

-Апсолутно немамо никакву одговорност и све опасне материје долазе из старог рудничког окна које ми не контролишемо. Таква ситуација је сваког прољећа, поручују из управе "Градир Монтенегра".

Када је у питању старо рудничко окно, некадашњег Рудника "Шупља Стијена", исто је радило до 1987. године када је Рудник затворен и када је престала подземна експлоатација руда олова и цинка. Постоје и друга окна, јер је експлоатација поменутих руда вршена и прије Другог свјетског рата. У сваком случају, уколико буде озбиљне контроле од државних институција, утврдиће се одакле загађење Мједеничког потока долази, односно да ли опасне материје долазе из флотационог система садашњег рудника или из старих и напуштених рударских јама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 19:09