/ -Фото: Дневне новине Дан
08/09/2021 u 06:25 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Новљани се надају постсезони, ако корона не помрси рачуне

Највећи број гостију био је из Украјине, а стизали су туристи и из Србије и БиХ

Иако је љето на измаку, а хладније море не мами много купача, туриста у Херцег Новом има, а хотелијери и власници бродића за превоз туриста до популарних излетишта задовољни су сезоном.

Очекују да ће епидемиолошке мјере ипак ићи у правцу оснаживања постсезоне, па добрих најава има и за октобар.

Да је сезона премашила очекивања, потврђивали су максимално попуњени хотели компаније "Царине" на ривијери.

У хотелима "Парк", "Делфин" и "Кумбор" већина гостију пристизала је са источног тржишта, а остали из региона.

– Највећи број гостију око 75 одсто био је из Украјине, а други из региона Србије, Босне и Црне Горе. Они су боравили до краја августа, а Французе и Њемце очекујемо у септембру и октобру уколико буде повољна епидемиолошка ситуација. И тада ћемо имати максималну попуњеност - казао је власник Чедо Поповић.

image

Чедо Поповић

-Чедо Поповић

Овако добру попуњеност, како истиче Поповић, нису очекивали.

– У старту нисмо знали каква ће бити попуњеност и онда смо дали изузетно ниске цијене. Сада не можемо да их мијењамо. Било би вјероватно потражње и по већим цијенама, али с обзиром на то да су уговори склопљени прије два- три мјесеца, нисмо цијене повећавали. Ни највећи оптимисти нису могли да очекују оволику попуњеност, па ако епидемиолошка ситуација дозволи, вјерујем да ће се и током септембра тражити кревет више - казао је Поповић.

Хотелска компанија малих бутик хотела "Casa del Mare" имала је добру посјету током главне љетње сезоне, а добре најаве имају и у постсезони. Управа очекује да ће, у зависности од епидемиолошке ситуације, успјети да одрже све објекте отворенима до средине октобра, с тим што ће сасвим сигурно "Casa del Mare Mediterano" радити током читаве године.

Никола Милић, власник компаније, оцијенио је да је сезона заиста премашила очекивања када је ријеч о посјети и финансијском аспекту.

– Поред толиког прилива гостију који је био изнад очекивања, најбитније нам је било да задржимо ниво услуге на нивоу ранијих година - казао је Милић.

У "Хунгест хотел сан ризорту" кажу да је сезона била задовољавајућа, али да прогнозе за постезону нису обећавајуће, па је менаџмент већ донио одлуку да ће хотел крајем октобра бити затворен као и ранијих година.

Власници бродића за превоз туриста кажу да је сезона испунила очекивања, али да то није ублажило последице изостанка постсезоне, па остварена посјета варира од 40 до 50 одсто у односу на упоредну 2019. годину.

Данило Мирковић, власник неколико пловила "Петар"', каже да су овог љета у функцију ставили свих шест бродова.

- Задовољни смо, јер смо остварили неких 50 одсто промета којег смо имали у упоредној 2019. години, укључујући и наредних неколико дана постсезоне. Шпиц сезоне је био добар, али фали предсезона и постсезона, као и вожње радним данима - казао је Мирковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 07:53