БАРИКАДЕ НА ЦЕТИЊУ/ - ФБ, ИЛУСТРАЦИЈА
09/09/2021 u 20:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Новости: Предата анонимна кривична пријава због нереда на Цетињу

Градоначелник Цетиња је имао обавезу да позове организатора и да му уручи и усмено и писмено Решење о прекидању насилног скупа

Врховном државном тужилаштву у Подгорици предата је кривична пријава против организатора јавног окупљања на Цетињу 3. и 4. 9. 2021. године – а то је по сазнању анонимног подносиоца пријаве НВО ЦПЦ, пишу Новости.рс.

Такође, пријава је предата и против градоначелника Цетиња, као и начелника Комуналне полиције.

- Наиме, дана 3. и 4. на Цетињу је уредно пријављено окупљање грађана, а по мом сазнању организатор и пријављивач скупа је невладина организација ЦПЦ. Уколико грijешим, цjењено Тужилаштво лако може добити информацију о подносиоцу пријаве скупа - стоји у тексту кривичне пријаве коју је predalo анонимно лице.

У току одржавања скупа, додаје се у пријави, окупљени су насртали на полицију, ломили ограде, псовали, постављали барикаде, палили и ломили, ограничавали слободу кретања, контролисали возила Хитне помоћи, бацали Молотовљеве коктеле са циљем лишавања живота и наношења тешких опекотина органима реда, прijетили сународницима Србима и онемогућавали изражавање слободе вjероисповедања.

- Због свега набројаног, сматрам да је почињено више кривичних дјела:

Угрожавање јавног реда и мира, изазивање вjерске, расне и националне мржње, онемогућавање уставних права на слободу кретања и вjероисповиједања и што је најтеже Кривично дjело рушења уставног поретка и позив на бунт. Сматрам да су организатори били дужни да прво усмено обавијесте учеснике да се скуп отказује јер није више био миран, а затим да усмени и писмено обавијести МУП о потреби ангажовања јединица за завођење реда и мира и обавјештење о отказивању скупа. Градоначелник Цетиња је имао обавезу да позове организатора и да му уручи и усмено и писмено Решење о прекидању насилног скупа а затим да позове МУП да реагује. Начелник комуналне полиције је имао обавезу да обавијести Градску управу, којој је био радни дан о ситуацији на терену и да затим ангажује своје расположиве снаге за уклањање запрека и кажњавање изгредника а потом да позове појачање од стране МУП-а да реагују.

Обзиром да су све три стране пропустиле да учине оно што закони налажу сматрам да су солидарно криви за сва наведена кривична дјела а која нису у домену Основног државног тужилаштва на Цетињу, наводи се у пријави.

Осим тога, истиче подносилац пријаве, постоје фотографије и изјаве да су припадници НВО ЦПЦ обилазили и бодрили учеснике скупа на барикадама и имали чак и гас маске којима су учествовали у супротстављању полицији.

- Конкретно мислим на извјесног Бориса Бојовића и прилажем његову фотографију. Господин Кашћелан, градоначелник, је својим изјавама подстицао људе на немирно окупљање а подсетићу на многе изјаве које је дао медијима прије скупа.Стога, цијеним да ће Врховно државно тужилаштво покренути обимну истрагу о сваком кривичном дјелу посебно а нарочито о кривичном делу рушења уставног поретка и да ће подњети оптужни предлог за сва наведена лица - закључено је у пријави.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 03:53