Новски рибари / -К.М.
27/04/2022 u 06:39 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Новски рибари љути на првог човјека града: Чим се Катић огласи, локација за луку нестане

Умјесто да нам помогне, он је својим ангажовањем направио проблем који још нисмо ријешили, јер се солидарисао и стао на страну инвеститора, казао је Марко Кисе

Национално удружење произвођача рибе Црне Горе и Удружење професионалних рибара на мору Црне Горе - Шквер, реаговало је на недавне наводе Стевана Катића, предсједника Општине Херцег Нови, о томе да локална управа тражи одговарајуће рјешење за изградњу рибарске луке. Марко Кисе, предсједник Националног удружење произвођача рибе Црне Горе, поручио је да први човјек града не би требало да обећава оно што не може да испуни, тим прије што "кад год се огласи, једна по једна локација рибарских лука нестане".

Кисе појашњава и како су те обећане луке нестајале.

-Рибарска лука у Њивицама, која је била најидеалније рјешење и за Општину и за рибаре, поништенаје захваљујући ангажовању садашњег предсједника општине, а тадашњег одборника ПЗП-а да се сакупљају потписи за петицију против њене изградње. Ишло се од врата до врата и сакупљали су се потписи од Њивица, Жвиња, Суторине до Херцег Новог. Удружење професионалних рибара на мору Црне Горе је 23.априла 2010. године добило рјешење број 04-1650/1-10 од Министарства уређења простора и заштите животне средине, којим су издати урбанистичко- технички услови за изградњу рибарског привезишта са пратећим садржајима на урбанистичкој парцели бр.3 коју чине дјелови катастарских парцела бр. 5828/1 и бр. 5829 КО Суторина, Општина Херцег Нови. Катић је скупа са Зорицом Гавриловић сакупио критичан број потписа и тиме поништио добијено рјешење - казао је Кисе.

Празна обећања

Кисе истиче да предсједник општине није остварио никакву комуникацију с рибарима, упркос бројним дописима које су му упућивали последњих година путем Грађанског бироа. Тврди да не само што рибари никада нису примљени на разговор него нису били ни удостојени одговора.

-Због свих ових разлога сматрамо да не треба да даје популистичке изјаве да ће ријешити питање локације за рибарску луку. Нека тај једноставни посао препусти држави Црној Гори да она то ријеши. Нама нека више ништа не обећава. Разна обећања попут изградње аутобуске станице, основне школе у Игалу, моста на Веригама и неке нове трајектне фирме може обећавати из године у годину само онима који му сулудо вјерују, поручио је Кисе.

Подсјетио је да је удружење лани замолило предсједника општине да им помогне својом позицијом и ауторитетом да руски инвеститор у луци наутичког туризма "Лазуре" у Мељинама уступи 26 мјеста за везивање рибарских чамаца и бродова, која рибарима припадају према уговору склопљеном између инвеститора и Владе Црне Горе.

Катић: Јаснија информација након измјене ПУП-а

Стеван Катић, предсједник општине, поручио је да се од изградње рибарске луке није одустало, па ни од локације Зеленика, али да се разматра још неколико одговарајућих мјеста. Истиче да ће коначну одлуку донијети планери.

-Општина је покренула одређене процедуре ради утврђивања гдје би било најбоље да се та локација предвиди планским документом да би се касније ишло у детаљну разраду пројектне документације и након тога у извођење радова. Видјећемо кад се буде радила измјена ПУП-а. Тада ћемо имати јаснију информацију гдје би било најбоље градити рибарску луку, поручио је Катић.

-Умјесто да нам помогне, назвао нас је насилницима који хоће да узму на силу оно што им не припада. Катић изгледа није читао уговор, а да којим случајем јесте, знао би да од 156 везова 106 су комунални везови, намијењени за рибаре и мјештане Херцег Новог, те да је стварни власник марине Влада Црне Горе. Умјесто да нам помогне, он је својим ангажовањем направио проблем који још нисмо ријешили, јер се солидарисао и стао на страну инвеститора из само њему познатих разлога, о којима рибари могу само да нагађају, констатовао је Кисе. Његов колега Силвио Тонсати, предсједник Удружења професионалних рибара на мору - Шквер, оцијенио је да је обећање о изградњи рибарске луке у Зеленики фијаско првог човјека града, јер је јавна расправа нестручно организована.

-И не само то. Готово да је трагикомочно да су управо након обећања о изградњи луке у Зеленики висококорангирани партијски чланови градоначелника Катића позивали на блокаду пута, противећи се овој идеји и обећавали да ће својим животима бранити да не дође до изградње луке, казао је Тонсати.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 18:02