Са састанка / - НП Биоградско језеро
17/09/2021 u 15:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Биоградску гору од почетка године посјетило више од 50.000 туриста

Успјешна сезона која се одвијала у специфичним условима

Национални парк Биоградска гора од почетка 2021. године до 15. септембра посјетило је 50.703 туриста, што је у односу на рекордну 2019. годину око 80 одсто, саопштила је директорица Марија Дуловић на сједници Социо-економског савјета која је одржана у Центру за посјетиоце на Биоградском језеру.

 - За нама је успјешна туристичка сезона у НП Биоградска гора која се одвијала у специфичним условима. Уз реализацију програмских активности које се тичу очувања и промоције најзначајнијих вриједности овог заштићеног природног подручја и конструктивне предлоге свих субјеката који доприносе квалитетном одвијању туристичке сезоне, представници ЈПНПЦГ су истакли генералне смјернице у вези са припремним активностима за наредну годину која ће се реализовати у синергији са кључним субјектима. У ЈПНПЦГ су увјерени да ће, и поред незвјесне ситуације условљене ковидом-19, уз добру припрему, наредна туристичка сезона бити успјешнија како по броју посјетилаца, тако и по укупном туристичком промету - оцијењено је на сједници.

У уводном дијелу сједнице, директорица НП Биоградска гора је истакла да је мисија Националног парка промоција и очување природе, здравог начина живота и повратак природи“.

Такође је казала да су задовољни одвијањем туристичке сезоне када се узме у обзир укупна ситуација коју је условила пандемија ЦОВИД-19.

 - Ако упоредимо податке од августа мјесеца ове и 2019. године, можемо говорити о остварењу резултата по основу продатих улазница од око 98 одсто. Такође, када говоримо о приходима од почетка године до 15. септембра, парк је остварио приходе од 93 одсто у односу на рекордну 2019. годину. Уколико временске прилике и епидемиолошка ситуација то дозволе, на посјете рачинамо до октобра мјесеца - додала је Дуловић..

Када је ријеч о структури посјетилаца, у јуну, јулу и августу, највише је било домаћих гостију из Подгорице и са приморја, док је забиљежен и већи број страних гостију из Србије, Израела и Украине. 

Испред ЈПНПЦГ Веселин Лубурић подсјетио је да је почетком јуна у Колашину одржана научна конференција под називом „Антиерозиона заштита Биоградског језера и рјешавање хидролошких проблема у сливу Биоградске ријеке и Биоградског језера“ на којој су учествовали  релевантни стручњаци из области заштите вода и земљишта.

Затим је информисао о реализацији програмских активности које се тичу заштите природних вриједности. У том контексту истакао је да су у шумском екосистему прашумског резервата спроведене кључне активности укључујући Мониторинг здравственог стања шума, као и друге активности везане за заштиту и унапређење биодиверзитета.

Представници ЈПНПЦГ - НП Биоградска гора изразили су очекивања да ће Парк у сарадњи са  НТО ЦГ и локалним туристичким организацијама на најбољи могући начин бити промовисани на регионалним и међународним тржиштима, да ће се кроз капиталне инвестиције реконструисати пут од локалитета Краљево коло до језера, извршити санација других путних праваца у циљу боље доступности дестинације, те реализовати низ других активности на побољшању туристичке инфраструктуре и понуде, уз активности на заштити екосистема, што је и примарни циљ НПЦГ. 

На састанку су се чули предлози за унапређење туристичке понуде током наредне године, као и иницијативе о заштити простора. С тим у вези, кључну примједбу изнио је шеф Службе заштите НП Миле Рнковић који је указао на потребу враћања заштитне бафер зоне у којој би био забрањен лов чиме би се ефикасније вршила физичка заштита простора НП Биоградска гора, те да се о истом упути иницијатива ка Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.    

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

26. oktobar 2021 11:20