Фото: НПЦГ (Пожар, Дурмитор)
11/08/2021 u 10:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

НП Дурмитор: Пожар на врло неприступачном терену, убрзано се шири

Отежавајућа околност је тврде и та што се дио ливада више не коси јер се раније на таквим мјестима пожар успио изоловати и угасити

Пожар који је данима присутан у реону планине Бунетина у општини Пљевља, проширио се и на дио зоне Националног парка Дурмитор иако су запослени у Служби заштите Парка, заједно са ватрогасном службом из Пљеваља, покушавали да га сузбију и угасе, саопштено је из Националних паркова Црне Горе.

Како су казали, ријеч је о врло неприступачном терену изнад самог кањона Таре гдје се пожар убрзано шири међу боровим стаблима због осушене траве и ниског растиња. Отежавајућа околност је тврде и та што се дио ливада више не коси јер се раније на таквим мјестима пожар успио изоловати и угасити.

image

Фото: НПЦГ (Пожар, Дурмитор)

Додају да надзорници Националног парка Дурмитор ових дана, пружају свој максимум да расположивим средствима за гашење пожара која су једино могућа на оваквом терену (напртњаче са водом, гране, и др.), локализују пожар како се не би проширио у већим размјерама и захватио кањон Таре.

-Национални паркови Црне Горе очекују помоћ и подршку свих надлежних државних органа како би се пожар у НП Дурмитор што прије локализовао и сузбио. Правовременим дјеловањем свих субјеката укључених у гашење ове негативне појаве спријечиће се посљедице по укупни биљни и животињски свијет овог заштићеног подручја који промовише Црну Гору као дестинацију изванредних природних љепота и вриједности- наводе у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 15:23