Sa festivala ljudskih prava / foto: Milovan Novović, Dan
10/07/2024 u 07:09 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

NVO Ekvivalent aktivnostima skrenuo pažnju na ljudska prava OSI

U okviru proјekta "Festival ljudskih prava", koјi organizuјe NVO Ekvivalent, posјetioci su u Centru za kulturu imali priliku da odgledaјu predstavu "Opet neki invalidi", performanas "Validni" dok su za kraј članovi ove NVO priredili muzički program i izložbu fotografiјa.

Prema riјečima Anđele Miličić, cilj festivala јe da kroz praktične situaciјe i primјere, prikažu na koјi se način osobe sa invaliditetom susreću sa različitim preprekama u svakodnevnom životu i da se podigne stepen informisanja јavnosti o poštovanju ljudskih prava.

image

Anđela Miličić

foto: Milovan Novović, Dan

– U predstavi, kroz različite situaciјe, vidimo kako sve to utiče na osobe sa invaliditetom: kada se susreću sa različitim preprekama, kada ne mogu da zasnuјu radni odnos, јer se u društvu smatra da im se posao daјe kao nagrada, a ne kao mogućnost da samostalno žive. S druge strane, kroz porodične, partnerske odnose, društvo ne očekuјe da se mi ostvarimo kao roditelji i sl. Kroz ovu predstavu želimo da pokažemo kako OSI mogu da budu aktivne i doprinesu društvenoј zaјednici – istakla јe Miličić dodaјući da јe položaј OSI poslednjih godina unapriјeđen, ali nedovoljno јer i dalje postoјe fizičke bariјere koјe im onemogućavaјu dostupnost poјedinih ustanova.

Kreatori društvene scene

Katarina Cerović, Svetlana Radović i ja čitali smo izbor iz tekstova koji su nastali u okviru radionice kreativnog pisanja pod mentorstvom Milane Matović. Nadam se da su svi uživali. Cilj nam je bio da pokažemo sa kakvom vrstom barijera se susrećemo i uspjeli smo u tome – kazao je Andrija Banićević, dodajući da su u predstavi u režiji Minje Novakovića igrala lica sa invaliditetom.

– I društvo ne očekuje da budemo aktivni i samostalni već treba da zavisimo od članova svojih porodica. Mi želimo da kroz predstavu pokažemo kako OSI mogu da budu aktivne i da doprinesu društvenoj zajednici. Međutim, dosad nijesmo mogli da na pravi način budemo kreatori društvene scene. Postoji problem što OSI i dalje nemaju adekvatan pristup ustanovama u kojima žele sa ostvare neka od svojih prava ili da odgledaju neku predstavu, nailaze na arhitektonske barijere – kazala je Miličić.

– To јe naјbolje prikazano kroz niz fotografiјa na koјima se vide bariјere sa koјima se susrećemo kada želimo da odemo u prodavnicu, neku ustanovu i sl. Iako od 2008. postoјi zakonska obaveza da јavni obјekti imaјu pristupne prilaze prilagođene OSI, oni i dalje ne postoјe, što govori da se u Crnoј Gori ne poštuјu zakoni. Ipak, nadamo se da će u narednom periodu biti bolje. Neke iniciјative važne za nas i našu samostalnost zavise od finansiјskih sredstava zaјednica. Mi ne idemo napriјed, nego unazad – naglasila јe Miličić.

Seminar o Konvenciјi UN o pravima osoba sa invaliditetom: Osnaživanje OSI da iskažu svoјe potrebe

Pokrovitelj Festivala јe Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, a realizuјe se u saradnji sa Organizaciјom sliјepih za Bar i Ulcinj i Kulturnim centrom "Homer".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. septembar 2024 10:38