Deponija ”Mostina” / foto: Milovan Novović, Dan
19/08/2024 u 14:18 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

NVO “Euromost”: Ponovo se odlažu smeće i otpad na deponiji “Mostina” kod Rožaja

NVO “Euromost” je dobila od građana Rožaja, koji nadgledaju rožajsko privremeno odlagalište “Mostina”, video-snimke, kako se ovo rožajsko nelegalno privrermeno odlagalište i dalje nakon protesta nekontrolisano koristi, iako je direktor Komunalnog preduzeća iz Rožaja naveo da na isto su angažovani čuvari od 8 do 20 sati.

Niko ga ne obezbjeđuje, kako se pali otpad, kako se odbacuju gume koje su Zakonom o upravljanju otpadom zabranjene da se miješaju sa drugim otpadom, naveli su iz ove organizacije koja je medijima dostavila video-snimke.

Kako su kazali, nakon trećeg protesta građani koji žive na ovom području svakodnevno nadgledaju ovo nelegalno privremeno odlagalište, nastavit će i dalje da nadgledaju i sve će snimke koje budu uradili i snimili sva lica koja nekontrolisano koriste ovo privemeno nelegalno odlagalište, sa kojim rukovodio rožajsko komunalno preduzeće objaviti u javnost.

NVO “Euromost” je od građana dobila i ime firme koja je juče odložila gume na ovo privremeno odlagalište i protiv iste kao i rožajskog Komunalnog preduzeća podnijela danas prijave nadležnim inspekcijama.

– Takođe je obaviješteno  Ministarstvo ekologije,održivog razvoja i razvoja sjevera, kao i Agenciju za zaštitu životne sredine, od koji ih je zatraženo da ne krše Zakone i ne vrše krivična đela i odmah zatvore nelegalno privremeno odlagalište “Mostina” – kažu u Euromostu.

Oni navode, da se na snimcima koji su napravljeni svaki dan nakon poslednjeg protesta, jasno vidi da se rožajsko Komunalno preduzeće i ovaj put oglušilo od zahtjeva Ministarstva ekologije,održivog razvoja i razvoja sjevera, kao i Agencije za zaštitu životne sredine  i prepustilo ovo nelegalno privremeno odlagalište, da ga svi nekontrolisano koriste, ugrožavajući živote građana i životnu sredinu.

– Za šest dana nakon protesta u ovo nelegalno privremeno odlagalište je bez ikakve kontrole ušlo čak 169 lica sa svojim vozilima i nekontrolisano odlagali otpad, gdje su ga mnogi odlagali u zapaljeno žarište. Ono što takođe zabrinjava, što ovo preduzeće svu otpad gura u kanjon i prema rijeci Ibar, ne zatrpavajući ga, takođe miješa svu otpad, zbog čega ona konstanto gori, a što ćemo u narednom periodu takođe objaviti javno.

(VIDEO) Gori rožajsko privremeno odlagalište Mostina

NVO “Euromost” je danas pismeno zatražila i od Osnovnog državnog tužilaštva u Rožajama, nakon što je evidentirano nekontrolisano odlaganje guma na ovom nelegalnom privremenom odlagalištu, da odmah reaguju i pokrenu postupak izviđaja i utvrđivanja izvršenog krivičnog đela, na štetu građana i životne sredine, saopštili su na kraju iz NVO “Euromost”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 18:29