Сиромаштво, илустрација / - фото: М.Н.
25/01/2022 u 10:53 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

НВО "Еуромост": Преко 20.000 пензионера на сјеверу Црне Горе тренутно се налази на ивици глади

Очигледно да је данас свим доносиоцима одлука у Црној Гори важније ко ће доћи у Владу Црне Гореж од стања у којим им се налазе грађани на сјеверу, посебно пензионери, наводе из ове НВО

Према истраживањима НВО "Еуромост" из Бијелог Поља, преко 20.000 пензионера са сјевера Црне Горе тренутно се налази на ивици глади, што је и разлог да им се свакодневно обраћају за помоћ, гдје, како истичу, припадници "трећег доба'' најављују и масовне протесте и излазак на улицу, казали су из ове организације.

- Очигледно да је данас свим доносиоцима одлука у Црној Гори важније ко ће доћи у Владу Црне Гореж од стања у којим им се налазе грађани на сјеверу, посебно пензионери. Неко је изгледа заборавио, да су цијене посебно прехрабрених производа скочиле од 50 до 100 посто, а да су пензије остале исте, а што се види и по статистикама из новембра 2021.године, као и предходних година, гдје су пензионерима пензије у просјеку остале исте, без обзира на велика поскупљења прехрабрених и других производа.

Напомињемо, да је према статистици из новембра 2021. године укупно пензионера у општинама на сјеверу Црне Горе скоро двадесет девет хиљада, тачније 28949, док су пензије у просјеку 200 еура, а најмање су у Петњици,Гусињама и Рожајама, гђе су у просјеку од 169 еура до 213 еура - кажу у Еуромосту.

- Најниже пензије у Црној Гори су 147 еура и највише корисника ових пензије живи у општинама на сјеверу Црне Горе.Када се тиче општина на сјеверу Црне Горе, највећи број пензионера је у Бијелом Пољу 7409, Пљевљима 6645 и Беранама 4929.Ако данас имате на сјеверу Црне Горе преко двадесет девет хиљада пензионера који примају у просјеку 200 еура и ако имате све цијене које су скочиле од 50 до 100 посто, може се само закључити како сада опстају пензионери са овим цијенама.

Из Еуромоста постављају свим доносиоцима одлука и на државном и на локалном нивоу питања- јесте ли свјесни да имате 20.000 гладних пензионера на сјеверу Црне Горе,који се спремају за улицу, јесте ли свјесни да Вам се спремају социјални немири, да је сјевер ушао у тешку гладну и хладну зиму, ако нисте, користимо прилику да Вам на то укажемо, па видите шта Вам је чинити - навели су из ове организације.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 18:04