Фото: М.Н. / -Фото: М.Н.
07/04/2022 u 14:26 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Обиљежавање Дана Рома у Бијелом Пољу: Јединствени у достојанству

У оквиру програма, у ком учествују ученици и професори бјелопољских основних школа, биће приказана историја Рома

Локална самоуправа и програм РОМАЦТЕД, сјутра ће у Бијелом Пољу обиљежити  8. април, Свјетски дан Рома богатим културно-забавним програмом „Живјети заједно - јединствени у достојанству“.

У оквиру програма, у којем учествују ученици и професори бјелопољских основних школа, биће приказана историја Рома, али и њихова традиција и култура, саопштио је на данашњој конференцији за медије фасцилитатор у програму РОМАЦТЕД Рафет Мулић.

-Локална акциона група из бјелопољске ромске заједнице, формирана у оквиру програма РОМАЦТЕД, иницирала је  умрежавање свих актера у области интеграције Рома на локалном нивоу, како би 8. април, Свјетски дан Рома, обиљежили на најбољи начин, а чини ми се да смо у томе успјели. Тако је програм ’Живјети заједно - јединствени у достојанству’, окупио све оне који се баве интеграцијом Рома, а посебно оне из области образовања, тако да су наши драги партнери и пријатељи из основних школа припремили за сјутра јако богат програм. Ученици и наставници основних школа ’Павле Жижић’, ’Ристо Ратковић’, ’Марко Миљанов’, као и Средње стручне школе, Школе за основно музичко образовање и ЈПУ ’Душо Басекић’  припремили богат културно-забавни програм, у оквиру којег ће приказати обичаје, културу , музику, историју, али и представиоти познате Роме- најавио је Мулић.

Он је истакао и да ће у оквиру сјутрашњег програма бити уручена награда Ромско срце, коју дођељује НВУ „Ромски клуб културе“.

-Прошле године је за допринос интеграцији Рома у образовању нагрда додијељена Средњој стручној школи, а  ове је додјељујемо ЈУ Ратковићеве вечери поезије за допринос интеграцији Рома у области културе, а додијелићемо је и педагошкињи Оливери Марковић и то за несебичан допринос у области образовања ромске дјеце - навео је Мулић, додајући да им је циљ да та награда „Ромско срце“ прерасте у традиционалну.

Мулић је позвао све грађане Бијелог Поља, али и сусједних градова да присуствују програму, како би послали снажну поруку да се Бјелопољци, без обзира којој националној групи припадају, снажно залажу за интеграцију Рома и да ће им пружити подршку.

Владимир Луковић из Канцеларије за Роме честитао је свим припадницима Свјетски дан Рома, истичући да овај датум подсјећа на друштвену, али и инсититуционалну одговорност да је неопходно свим Ромима и Ромкињама омогућити  квалитетне услове за живот и право на једнако учешће у друштвеној заједници.

-Сваког 8. априла ромска заједница широм свијета обиљежава Свјетски дан Рома у част првог Свјетског конгреса Рома, одржаног од 8. до 12. априла 1971. године у Лонодну, на којем су усвојене три важне одлуке, о ромској застави, о службеној ромској химни Гyелем, Гyелем – Идем, идем,а усвојена је и одлука о службеном језику Романи цхиба, а службено је и прихваћен назив Ром, што значи човјек“, подсјетио је Луковић, напомињући да је на 4. Свјетском конгресу Рома, одржаном 1990. у Пољској, одлучено да се 8. април прогласи за Свјетски дан Рома.

Луковић је истакао и да ромска заједница представља најтолерантнију групу у црногорском друштву, која не прави дистанцу према било којој другој етничкој групи.

-Зато Роми не смију остати на маргинама друштвених збивања и зато им је неопходно пружити што већу и што свеобухватнију подршку, јер успјешнија инкулзија Рома је начин да се достигне друштво које је засновано на принципима једнакости“, поручио је Луковић из Канцеларије за Роме.

Представница локалне акционе група из бјелопољске ромске заједнице, формиране у оквиру програма РОМАЦТЕД, Зинета Селимовић, упутила је честитке поводом Дана Рома, са жељом да овај празник сви проведу у срећи и окружени пријатељима.

-До прије три године мало је ко од нас Рома је знао и да постоји Свјетски дан Рома, а ове године га обиљежавамо богатим програмом, уз помоћ бројних школа, организација, дјеце и младих који нас подржавају.  На тај начин нам шаљу поруку да и ми Роми живимо као и сви, а сам сам данас јако поносна што сам Ромкиња , што мој народ има прилику да се весели и слави своје поријекло и постојање, истакла је Селимовић.

Бијело Поље ће стога данас и сјутра свјетска пријестоница за Роме.

Након програма „Живјети заједно - јединствени у достојанству“, који ће се у 10 часова одржати у галерији Центра за културу, већ у 12 часова на градском тргу одржаће се и Спортски дан, који организују Центар за спорт и рекреацију и НВО Мултимедијал Монтенегро, а у 15 часова у Стројтаници биће одржана ромска забава.

Сви ти догађају организују се у оквиру програма  „Хајдемо Ромален живјети заједно“.

Поводом Свјетског дана Рома у понедјељак, 11. априла, биће одржан и округли сто „Могућности за запошљавање Рома“, у организацији Центра за предузетништво и организације „Хелп“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 13:57